ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

Владика Методиј: Духовниот меч на свети Климент

(Символиката и онтологијата на свештените одежди) „Благословувај Го, душо моја, Господа, Господи, Боже мој, Ти си се возвеличил; во слава и велелепие си се облекол; Ти си се облекол во светлина како со облека, си го прострел небото како шатор; со в...


Владика Методиј: Верувам Господи, помогни му на моето неверие!

(Мк 9,17-29) Чудото со исцелувањето на момчето коешто од своето детство боледувало од нечист дух, е поучно заради многу нешта и на многу начини. Најпрвин го гледаме Господ како тагува заради нашата немоќ вистински да поверуваме. Истовремено, со тоа...


Романидис: За „конзервативните“ и „либералните“

Што означува „конзервативен“ на Запад? На Запад конзервативен е оној кој го поистоветува Светото Писмо со Божјото Откровение во светот, на човекот. Тоа е така затоа што порано протестантите и римокатолиците верувале во буквалната боговдахновеност на...


Владика Методиј: За талантите

(Мт 25,14-30) Во еден од своите романи Достоевски пишува: „Убавината ќе го спаси светот“. Има ли вистина во ваквото тврдење кое, во најмала рака, делува како парафраза на некое древно пророштво? Убавината ќе го спаси светот! Но, ако само погледнеме...


За читањето на Светото Писмо

ЗА ЧИТАЊЕТО НА СВЕТОТО ПИСМО Знај: Божественото Писмо, кога неправилно се сфаќа и толкува, може да ја погуби душата. Тоа го рекол свети апостол Петар за Посланијата на свети апостол Павле, проширувајќи ја таа констатација и на другите книги од Светот...


Целта на новозаветните страдања

ЦЕЛТА НА НОВОЗАВЕТНИТЕ СТРАДАЊА И како ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: „Пијте од неа сите, зашто ова е Мојата крв на Новиот завет, Која се пролева за мнозина, за опростување на гревовите“ (Мат. 26, 27-28). Кој ли може да го искаже домост...


Како да го читаме Евангелието

КАКО ДА ГО ЧИТАМЕ ЕВАНГЕЛИЕТО Голема среќа е да се спознава вистината од Евангелието и од Светите Отци и со посредство на читањето да се причестува со Светиот Дух, Кој живее во Евангелието и во Светите Отци. За време на читањето на Евангелието не бар...


Евангелието

ЕВАНГЕЛИЕТО „Јас како светлина дојдов во светот“ (Јован 12: 46) – рекол за Себе Господ. Таа Светлина стоела пред Јудејците облечена во тело; пред нас Он стои облечен во Евангелие. Големата и сесвета книга – Евангелие! Во неа е претставен новиот, бого...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski