ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

Излезе од печат најновиот број на списанието „Премин“ (08.10.2018 )

Старецот: Љубовта ги содржи милоста и чинењето добро на ближниот, долготрпението и поднесувањето на сè што од него доаѓа. Имајќи ги овие својства, љубовта го скротува гневот кај оној што ја стекнал.Братот: Навистина, не се мали нејзините дела. Блажен...


Од Редовното годишно заседание АЦНС , Калишта, Охрид (06.10.2018)

Некогаш народите беа расеани поради дрскоста на градителите на кулата, а сега народите се исполнија со мудрост поради славното Богопознание. Таму Бог ги осуди безбожните поради нивниот грев, а овде Христос со Духот ги просветли рибарите.


Архиерејска Божествена Литургија во храмот на св.Софија, Охрид (07.10.2018)

Овогодинешниот Јубилеен собор заврши на 07 октомври, во катедралниот храм „Св. Софија“ во Охрид, каде што се отслужи света архиерејска Литургија, на која чиноначалствуваше Митрополитот Скопски и Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прим...


„ЧИН НА МОЛИТВЕНО ПРИЗИВАЊЕ НА СВЕТИОТ ДУХ ПРЕД РАБОТАТА НА СОБОР, СОБРАНИЕ“, Калишта, 6.10.2018 г.

Ќе го благословувам Господа во секое време; похвала за Него секогаш има во мојата уста. Со Господа ќе се фали душата моја! Нека го чујат тоа кротките и нека се зарадуваат. Возвеличете Го Господа со мене, и заедно да го превознесуваме името Негово. Го...


† АРХИЕПИСКОПСКИ ЦРКОВНО-НАРОДЕН СОБОР

„Некогаш народите беа расеани поради дрскоста на градителите на кулата, а сега народите се исполнија со мудрост поради славното Богопознание. Таму Бог ги осуди безбожните поради нивниот грев, а овде Христос со Духот ги просветли рибарите. Тогаш намес...


Г. г. Стефан: По примерот на Свети Климент да го чуваме единството и мирот

„Токму и овој, како и сите Собори, ја има таа цел, да го покаже и потврди нашето единство. Таму каде што го нема, ако го нема, да го врати мирот и да ја посведочи на дело љубовта што треба да ги краси сите вистински Христови последователи и чеда на М...


Божествена Литургија во храмот на св.пророк Илија, Скопје (27.09.2018)

Говореше авва Јаков: „Кога некого го фалат треба да си спомне за своите гревови и да има на ум дека не е достоен за кажаното.“ Уште говореше: „Како што светилката ја осветлува мрачната одаја така и стравот Божји, кога ќе се всели во срцето на човеко...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski