Претставник од Австралиско – сиднејската епархија при МПЦ – ОА се сретна со Коптскиот поглавар, Неговата светост папата г. Тавадрос II

На Австралискиот континент од неодамна во своја прва официјална работна посета се наоѓа 118-тиот Папа Александриски и Патријарх на цела Африка, на Светата Апостолска визија на свети Марко евангелистот, на Копската православна црква г. г. Тавадрос...

За христијанската љубов

Во денешнината луѓето се стремат максимално да го искористат своето време. Секој се труди да ги прочита новостите што го интересираат објавени накратко во весниците. Големи книги не се читаат. Има писатели чија работа е да ја скратат содржината н...

Послание до учениците и студентите од Кумановско-осоговската епархија

МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА КУМАНОВСКО-ОСОГОВСКА ЕПАРХИЈА ПОСЛАНИЕ & до учениците и студентите од нашата Свештена Епархија по повод започнувањето на новата 2017/18 училишна и академска година & Во Христа в...

Отсекување на чесната глава на св. Јован Крстител

На 11.09.2017 година, кога Црквата си спомнува за отсекувањето на чесната главата на светиот Јован Крстител, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф во сослужение со митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф го...

Вечерна богослужба во Кратово

На 10 септември 2017 година, во навечерието на празникот на отсекувањето на главата на свети Јован Крстител, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф служеше Вечерна богослужба во храмот на свети Јован Крстител во...

На „Св. мч. Фануриј“ литургија и камен – темелник за изградба на камбанарија при Соборниот храм „Св. Николај“ во Штип

{artsexylightbox singleImage="images/stories/09-09-17/1.JPG" path="images/stories/09-09-17/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} На „Св. мч. Фануриј“ литургија и камен – темелник за изградба на камбанарија при Собор...