Света Архиерејска Литургија во храмот „Свети Никола“ во Кабрамата, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Во гробот телесно, во адот со душата како Бог, во рајот со разбојникот, и на Престолот Си бил Христе со Отецот и Духот, сè исполнувајќи, Неопислив   На 07. 04. 2018 година, во Светата и Велика сабота од Страсната седмица, кога Светата Црква си сп...

Василиева Литургија на Велика Сабота

"Василиева Литургија на Велика Сабота"На Велика Сабота (7 април 2018 година, кога се слави и Благовештението на Пресветата Владичица наша Богородица и Секогашдева Марија), во митрополитскиот соборен храм на свети Никола во Куманово митрополи...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ во Сиденхам (Викторија)

На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од Страсната седмица, во црковната општина „Успение на Пресвета Богородица“ во Сиденхам, старешината на храмот протојереј-ставрофор Ефтим Бетински отслужи Утрена богослужба на кој...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Свети Никола“ во Перт (Западна Австралија)

На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од Страсната седмица, во црковната општина „Свети Никола“ во Перт, старешината на храмот протојереј Станко Јовановски отслужи Утрена богослужба на која, пред гробот и Христовата п...

Утрена богослужба со Чин на погребение во Крива Паланка

"Утрена богослужба со Чин на погребение во Крива Паланка"На 6 април 2018 година, во храмот на свети Димитриј во Крива Паланка, митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф служеше великосаботна Утрена богослужба со Чинот Погребение на Госп...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Свети Јован Крстител“ во Џилонг (Викторија)

На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од Страсната седмица, во црковната општина „Свети Јован Крстител“ во Џилонг, старешината на храмот протојереј Чедомир Илиевски отслужи Утрена богослужба на која, пред гробот и Хри...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Свети вмч. Димитриј“ во Волонгонг, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

 Кога беше положен во нов гроб заради сите, Избавителу на сите, смешниот ад, кога Те виде, се исплаши, резињата се скршија, вратите се распадна, гробовите се отворија, мртвите станаа. Тогаш Адам благодарствено радувајќи се, Ти викаше: Слава Му на...