Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ во Сиденхам (Викторија)

На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од Страсната седмица, во црковната општина „Успение на Пресвета Богородица“ во Сиденхам, старешината на храмот протојереј-ставрофор Ефтим Бетински отслужи Утрена богослужба на кој...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Свети Никола“ во Перт (Западна Австралија)

На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од Страсната седмица, во црковната општина „Свети Никола“ во Перт, старешината на храмот протојереј Станко Јовановски отслужи Утрена богослужба на која, пред гробот и Христовата п...

Утрена богослужба со Чин на погребение во Крива Паланка

"Утрена богослужба со Чин на погребение во Крива Паланка"На 6 април 2018 година, во храмот на свети Димитриј во Крива Паланка, митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф служеше великосаботна Утрена богослужба со Чинот Погребение на Госп...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Свети Јован Крстител“ во Џилонг (Викторија)

На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од Страсната седмица, во црковната општина „Свети Јован Крстител“ во Џилонг, старешината на храмот протојереј Чедомир Илиевски отслужи Утрена богослужба на која, пред гробот и Хри...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Свети вмч. Димитриј“ во Волонгонг, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

 Кога беше положен во нов гроб заради сите, Избавителу на сите, смешниот ад, кога Те виде, се исплаши, резињата се скршија, вратите се распадна, гробовите се отворија, мртвите станаа. Тогаш Адам благодарствено радувајќи се, Ти викаше: Слава Му на...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Светa вмч. Недела“ во Голд Кост (Квинзленд)

Господи Боже мој, Ти пеам песна проштална и погребна, Тебе, Кој со Твоето погребение ми ги отвори вратите на животот и, со смртта – смртта и адот ги уништи   На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од Страсната седмица,...

Утрена богослужба и Оплакување Христово во храмот „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

Си слегол во долните места, за да исполниш сѐ со Твојата слава: од Тебе не се скри мојата падната природа од Адама. Но, погребан, ме обновуваш мене изгниениот, Човекољупче!   На 06. 04. 2018 година,  во навечерието на светата и Велика Сабота од С...