ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / PUBLISHER

Час по веронаука во храмот „Света Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Во понеделникот, на 02. 10. 2017 година, кога ги празнуваме светите маченици Трофим, Саватиј и Доримедонт; светиот маченик Зосим Пустиник и свети Теодор, кнез Јерославски, во црковната општина „Света Петка“ во Рокдејл, игуменот Гаврил (Галев) одр...

Години потпрени врз векови

† СТЕФАН,Архиепископ охридски и македонски Господ Исус Христос го победи светот иго основа Своето Царство – Црквата, за која рече дека портите на адот нема да ја надвладеат .Со тоа вети дека таа, како Негово Царство – ќебиде вечна. Црквата е ико...

Централна прослава во Охрид по повод големиот и значаен јубилеј: „50 години возобновена автокефалност на Охридската архиепископија како Македонска Православна Црква“

„…Но печалната и мрачна пустиња ми изгледаше светол, радостен, земен рај, кога низ умо ми минуваше во каква состојба се наоѓа мојата татковина, а посебно мојата Струмица, како ги гледаш нашите попови до еден како служат на грчки, а не знаат ниту...

Беседа на Митрополит г. Агатангел по повод големиот јубилеј: „50 години возобновена Охридска архиепископија како Македонска Православна Црква“

Ваше Блаженство, Ваши Високипреосвештенства, Ваше Преосвештенство, почитувано, чесно и богољубиво свештенство и монаштво, драги браќа и сестри…   Долг, трновит и полн со искушенија бил историскиот пат на македонскиот народ во остварувањето на век...

Воздвижение на Чесниот Крст

 Со векови на денот на Воздвижението, односно Воздигнувањето на Чесниот Крст, архијереите, стоејќи среде црквата, окружени од мноштвото свештеници, го издигале Крстот високо над главите на соборот на верни, додека хорот во тоа време громогласно пеел...

Крстовден во Радовиш

{artsexylightbox singleImage="images/stories/27-09-17/1.JPG" path="images/stories/27-09-17/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Крстовден во Радовиш На 27. 09. 2017 година на Празникот Воздвижение на св. Крст – Кр...

Прославен празникот Крстовден во храмот „Свeта Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

На 27. 09. 2017 година, кога го празнуваме празникот Воздвижение на Честниот Крст (Крстовден), и споменот на светата царица Плакила; на преподобниот маченик Макариј Солунски и на преподобната Марија Тарсиска, во црковната општина „Света Петка“ во...

Божествена литургија за празникот Крстовден во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

На 27. 09. 2017 година, кога го празнуваме празникот Воздвижение на Честниот Крст (Крстовден), и споменот на светата царица Плакила; на преподобниот маченик Макариј Солунски и на преподобната Марија Тарсиска, во црковната општина „Свети Георгиј и...