ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / PUBLISHER

Божествена литургија за празникот Отсекување на главата на свети Јован Крстител во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

На 11. 09. 2017 година, кога го празнуваме споменот на Отсекувањето на главата на свети Јован Крстител; преподобната Теодора Солунска; света маченичка Василија и на светиот маченик Анастасиј (Спасо) Радовишки, во црковната општина „Свети Георгиј...

Со потрагата по старци луѓето пропаѓаат во духовна празнина

Какви се таканаречените „духовни туристи“, зошто современите верници бараат манастирска духовност, дали можат манастирите да опстанат без поклоници и што претставува трезвениот поглед за животот во манастирите – за овие прашања размислува игуменот Пе...

Свети Јоаким Осоговски и преподобен Јосиф Спилеот

"Свети Јоаким Осоговски и преподобен Јосиф Спилеот"На 29.08.2017 година, кога Црквата го прославува споменот на свети Јоаким Осоговски и преподобен Јосиф Спилеот, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Тетовскo-гостиварски г.Јосиф, во с...

Вечерна богослужба на свети Јоаким Осоговски

"Вечерна богослужба на свети Јоаким Осоговски"На 28.08.2017 година, во предвечерието на славата на свети Јоаким Осоговски и преподобен Јосиф Спилеот, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Тетовско-гостиварски г. Јосиф, на покана на мит...

Вечерна богослужба на Успение на Пресвета Богородица

На 27.08.2017 година, во предвечерието на Успението на Пресвета Богородица, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф, служеше вечерна богослужба во манастирот на свети Јоаким Осоговски во Крива Паланка.