Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

Posted on

Поглаварот на Романската православна црква, патријархот Данил ги потсетува верниците на основната цел на постот и неговото значење во духовниот живот на секој христијанин.

 1. Ние не постиме за да бидеме видени и пофалени од луѓето туку постиме за да се приближиме до Бога.
 2. Постиме зашто го сакаме Бога повеќе од материјалните дарови што ги добиваме од Него.
 3. Прошката е добар почеток на постот. Никој не може да влезе во постот, кој е духовна борба за прочистување од гревовите и за просветлување на душата, без прошка.
 4. Постот ја поткрепува молитвата на верниците, кои ја сметаат врската со Бога за центар, светлина и храна за душата.
 5. Вистинскиот пост не е само воздржување од храна од животинско потекло туку и воздржување од жедта за матријалното и воздржување од алчноста и од егоистичката желба за владеење над другите, како ограничување на секоја мисла, збор или дејствие што ја намалува љубовта кон Бога и кон ближниот.
 6. Ако постот е придружен од дела што му се угодни на Бога, тогаш човекот што пости станува светлина за другите луѓе и избран сад на Божјата слава.
 7. Постот не е само матријална состојба, туку и духовна, т.е. пост за очите, устата и срцето.
 8. Постот е духовна состојба на жртва или приносување, оној што пости тоа го прави слободно, т.е. секој според силите.
 9. Во времето на постот се намалува количеството на материјалната храна, а се зголемува количеството на духовната храна.
 10. Постот ја поткрепува молитвата, а пост без молитва не е духовна борба.
 11. Постот ги смирува егоистичките страсти, го осветлува интелектот, ги осветува чувствата, го изменува поведението и односот кон луѓето и кон природата, поставувајќи сѐ во светлината на присуството на Божествената љубов.
Advertisements