Title : Љубовта е најмелодичната нота на животот

Љубовта е најмелодичната нота на животот

Example User · 7 months ago

    0 minutes, 1 second


Љубовта е најубавиот цвет во градината на доблести, коишто колективно го сочинуваат букетот на проникливоста. Таа е најживописната боја во рамките на виножитото на Евангелското небо.
Таа е бисер со најголема цена од круната на верата. Таа е клучот што ги отвора сите врати на човечките односи.
Таа е лекот што ја лечи секоја болест на душата и телото. Таа е огледало со илјадници отсликувања на Бога. Таа е среќната насмевка на пролетта. Таа е најмелодичната нота на животот. Таа е Евангелска и ангелска химна на небото.
Извесен светител би се молел со овие зборови: „Господи, дозволи ми да им помогнам на другите, а не другите да ми помагаат. Дај ми сила да сакам, а не да бидам сакан. Дај ми сила да имам разбирање, а не да бидам разбран.“
Љубовта, начинот на којшто мислеше нашиот Господ, а не начинот на кој е погрешно разбран и искривен од луѓето, е израз на жртвување. Таа е како духовна арома. (Еф.4: 18)
Му припаѓа на срцето како плод и дар за нашето расположение.
Љубовта не се мери со тоа што давате, туку според тоа како давате.
Љубовта не ја протега само вашата рака, туку го дава и срцето.
Ако знаете да се споделите со другите, тогаш знаете како да сакате. „Зашто Бог сака весел дарител“ (9 Кор. 9: 7) им вели Павле на Коринтјаните.
Бог ја сака милостивата личност која дава изобилно, со весело лице и со своја волја.

Старец Ефрем Аризонски

Source: https://www.mocdanz.org.au/mk_MK/%d1%99%d1%83%d0%b1%d0%be%d0%b2%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%b

Share:

Example User

All author posts

Related Posts

Image Description
7 months ago

Митрополит Струмички Наум: Молитва за цел свет (05.09.2020)

Молитва за цел свет (05.09.2020 15:38) Еднаш порано ви реков: доколку веруваме и знаеме дека ние сме никој и немаме ништо, а дека Господ Исус Христос ни е сѐ – и што сме и што имаме, тогаш свесноста за оваа наша состојба ја покажуваме единствено со подвигот на постојано собирање и држење на умот во...

Image Description
7 months ago

Свети Ѓорѓи Кратовски

СВЕТИ ЃОРЃИ КРАТОВСКИ Свети Ѓорѓи Кратовски остави вечна порака за Македонецот како се брани својата татковина, како се победуваат човечките страдања, како се здобива човечката храброст и како се добива последната победа на земниот живот со силната љубов и вера во Божјата вечна правда и својот народ...

Image Description
7 months ago

Недела на блудниот син

НЕДЕЛА НА БЛУДНИОТ СИН Од многуте параболи, кои ги изговорил Господ Исус Христос, најубава, најсодржајна и најпоучителна е параболата за Блудниот син. Од многу свети отци, оправдано таа е наречена „бисер меѓу параболите“ и „Евангелие во Евангелието“. Таа им послужила како инспирација на многу уметни...