МОЛИТВА ЗА ПОКОЈНИЦИТЕ (Единствената помош за нивните души до Второто Христово доаѓање)

МОЛИТВА ЗА ПОКОЈНИЦИТЕ (Единствената помош за нивните души до Второто Христово доаѓање)

МОЛИТВА ЗА ПОКОЈНИЦИТЕ (Единствената помош за нивните души до Второто Христово доаѓање)

МОЛИТВЕН ВОП’Л ЗА ПОКОЈНИЦИТЕ

Боже на духовите и на секоја твар, Ти ја победи смртта, Го обесили ѓаволот, а на светот Твој живот My подари.

Господи, Ти се молиме, упокој ги душите на починатите Твои раби: Православните патријарси, архиепископи, митрополити, епископи, сиот свештенически, свештено-монашки и ѓаконски чин; ктиторите, дарителите, поткрепителите, сите што служеле и послужувале во светите Божји храмови;

православните праотци, отци, браќа и сестри, тука и насекаде погребани; војсководители и воини кои ги положија своите животи за верата и татковината;

удавените, изгорените, замрзнатите, раскинатите од ѕверови, ненадејно починатите без покајание, кои не успеале да се помират co Црквата и co непријателите;

за оние кои се самоубиле во душевно растројство, сите кои ja просиле нашата молитва, и оние за кои нема кој да се помоли, како и за лишените од христијански погреб и сите православни христијани, во место светло, место блажено, место мирно, каде што нема никаква болест, тага, ниту воздишка.

Секој грев што го сториле co збор, дело или мисла, како благ и човекољубив Бог прости им го, оти нема човек кој живеел а да не згрешил. Ти си, Господи, единствен без грев, Твојата правда е вечна правда, а Твоето Слово е вистина.

Зашто Ти си воскресението, животот и покојот на сите Твои починати чеда, сите што ги спомнавме и тие што не ги спомнавме, Христе Боже наш, и Тебе слава Ти вознесуваме co Твојот беспочетен Отец, co Пресветиот, благ и животворен Твој Дух, сега и секогаш и во вечни векови.

Амин.