Title : Недела по Рождеството Христово: Спомен на 14 000 витлеемски младенци

Недела по Рождеството Христово: Спомен на 14 000 витлеемски младенци

Example User · 2 weeks ago

    2 minutes, 1 second Read time


3.angeli.so.truba

Недела по Рождеството Христово
Спомен на 14 000 витлеемски младенци
....
12. И кога примија в сон вест, не се вратија веќе при Ирода, а си заминаа по друг пат за својата земја.
13. А штом си отидоа тие, ете, ангел Господов му се јави на Јосифа в сон, велејќи: „Стани, земи Го Младенецот и мајка Му, па бегај во Египет и остани таму дури не ти кажам, бидејќи Ирод ќе Го бара Младенецот за да Го погуби.”
14. И тој стана, Го зеде Младенецот и мајка Му ноќно време, па отиде во Египет.
15. И таму беше до смртта Иродова, за да се исполни реченото од Господа преку пророкот, кој вели: „Од Египет Го повикав Синот Свој.”
16. Тогаш Ирод, кога виде дека мудреците го измамија, се разгневи многу и прати, та ги уби сите младенци во Витлеем и по целата негова околина од две години и помали, според времето што точно го беше узнал од мудреците.
17. Тогаш се исполни кажаното преку пророкот Јеремија, кој говори:
18. Глас се слуша во Рама, плач и ридање, и пискот голем: Рахил плаче за своите деца и не сака да се утеши, зашто ги нема. ....


(Евангелие според светиот апостол Матеј 2, 12-18)

+++


Познато е дека подмолниот владетел Ирод, од страв да не ја изгуби моќта, нареди уништување на сите бебиња на возраст под две години во Витлеем. Тој сметал дека Исус ќе биде сигурно меѓу нив. Душите на витлеемските бебиња, кои беа убиени по наредба на Ирод, беа однесени во Царството Небесно, чисти, не извалкани од грев. Нивното мачеништво ги направи свети. Нивните мошти биле пронајдени во Витлеем во 313 година од страна на Света Елена, мајка на Константин Велики.
Свештеномачениците Иринеј од Лион и Кипријан од Картагина, напишале дека  започнале да се   почитуваат моштите на светите бебиња во втората половина на вториот, почетокот на третиот век во Цариград, Антиохија и Александрија - во три големи центри на источното христијанство.

Избор од фб профил на

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost-2/zhitija/23840-14-000

Share:

Example User

All author posts

Related Posts

Image Description
3 months ago

„Непријателот најдобро се поразува со љубезност“ (19. недела по Педесетница)

„Туку вие љубете ги непријателите свои…“ (Лука 6, 31 – 36) Деветнаесетта недела по Педесетница Лакмусовиот тест на љубовта не е дали ги љубиме своите пријатели, туку дали ги љубиме своите непријатели. Еден голем руски светител прашал: „Како знаеме дали човек пребива во Бога и е искрен во својата хри...

Image Description
4 months ago

Појасот на Пресвета Богородица

   На 31 август/13 септември секоја година се празнува споменот на Појасот на Пресвета Богородица. Тоа е еден уникатен свештен предмет кој се поврзува со земниот живот на Богородица и до денес се чува во светогорскиот манастир Ватопед, во Градината на Пресвета Богородица. Самата Богородица...

Image Description
4 months ago

Митрополит Методиј: Велигденско послание 2020

„Жалоста ваша ќе се претвори во радост… и радоста ваша никој нема да ви ја одземе“ (Јован 16,20 и 22) Најмили мои духовни чеда, Велигден е срцевината на нашата христијанска вера, затоа што нејзин темел и суштина е токму настанот на Христовото Воскресение. Зашто, нашата вера не е некаква утешна ид...