После свадба помен?! (На ваши прашања одговара отец Горан Стојчевски)

После свадба помен?! (На ваши прашања одговара отец Горан Стојчевски)

Здраво! Имам едно прашање упатено до отецот.

Дали може да се прави свадбена веселба доколку во семејството има почината личност од чијашто смрт до сега има поминато 9 месеци?

Дали доколку имаме свадбена веселба, потоа може да имаме помен од една година за починатата личност?

Ви благодарам.

Одговара отец Горан:

Во однос на ова прашање црковна пречка нема, а секако е избор на семејството за венчавката.

Што се однесува до годишниот помен, секако повеќе од потребно и полезно е да се направи, како и спомнувањето на упокоената личност на литургиите и правење милост во нејзино име.