Преосветување на храмот „Св. Николај“ во с. Стар Истевник - Општина Делчево

Преосветување на храмот „Св. Николај“ во с. Стар Истевник - Општина Делчево

{artsexylightbox singleImage="images/stories/19-05-18/1.JPG" path="images/stories/19-05-18/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox}

Преосветување на храмот „Св. Николај“ во с. Стар Истевник - Општина Делчево

На 19. 05. 2018 година, Св. праведен и многустрадален Јов, св. Варвар Воин, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички г. Иларион, во присуство на Неговото Преосвештенство Епископот Тиверополски г. Тихон од БПЦ, по потекло од с. Стар Истевник – делчевско, во сослужение на свештеници од делчевското и кочанското архиерејско намесништво, во годината кога МПЦ – ОА ја одбележува 1 000 годишнината на Охридската архиепископија, како и Јубилејот 60 години од возобновувањето на Охридската архиепископија во лицето на МПЦ, го преосвети реновираниот храм посветен на „Св. Николај“ во с. Стар Истевник - Делчево, и отслужи Света Архиерејска Литургија.