Света Теодора е родена во средината на XVII век во селото Винатор, областа Њамц во Молдавија. Се омажила, но бидејќи со мажот ѝ немале деца, обајцата заминале во манастир. Теодора била замонашена во Варзаретскиот скит, во областа Бузау, но набрзо Турците го зазеле овој крај и го разрушиле манастирот. Тогаш Теодора заедно со духовната мајка... Continue Reading →

Повеќе ...