Свети Дионисиј од Закинтос, архиепископ Егински (1547 – 1622)

Свети Дионисиј од Закинтос, архиепископ Егински  (1547 – 1622)

Во светот Драганиг Сигур, се родил во 1547 година на островот Закинтос во Јонското море. Според родовата линија на татко му произлегувал од аристократски нормандски род. Неговите предци се преселиле од Нормандија (Франција) во Италија, а потоа на островот Закинтос, каде станале владетели на земја на југо-запад на островот и повеќето примиле Православие. По мајка […]