Title : Светите четиринаест илјади младенци маченици во Витлеем

Светите четиринаест илјади младенци маченици во Витлеем

Example Admin User · 2 weeks ago

    2 minutes, 55 seconds Read time


Светите четиринаест илјади младенци маченици во Витлеем

Бидејќи мудреците од Исток не се вратија од Витлеем во Ерусалим за да му јават на Ирод за новородениот Цар, туку на заповед од ангел по друг пат заминаа за својата татковина, царот Ирод се разјари како лута ѕверка и нареди да се убијат сите деца на возраст до две години во Витлеем и во сета витлеемска околија.

Оваа страшна царска заповед беше извршена буквално. Неговите војници некои деца ги убија со меч, други ги разбиваа врз камења, трети ги гмечеа со нозе, четврти со рацете ги задавија.

И се крена плач и лелек на мајките до небесата; пискот и горко плачење, „Рахил плаче за своите деца и не сака да се утеши за нив, зашто ги нема“ , како што е и пророкувано (Еремија 31, 15; Матеј 2, 18).

Ова злосторство над многубројните невини деца се изврши една година по раѓањето на Исус Христос, на 29 декември.

За ова време Ирод трагаше за да Го пронајде Божествениот Малденец.

Го бараше од Захарија син му Јован, се разбира за да го убие, зашто мислеше дека Јован е тој нов Цар. Па бидејќи Захарија не го даде Јован, по наредба на Ирод самиот Захарија го убија во храмот.

Ќе го убиеја и Св. Симеон Богопримец, ако после Сретение не се упокоеше во Господа.

Откако ги уби витлеемските деца Ирод се наврте на еврејските старешини коишто му толкуваа каде треба да се роди Месијата. Го уби првосвештеникот Иркан и други седумдесет старци од Синедрионот.

Така зло завршија и оние коишто се согласуваа со Ирод дека новиот Цар Младенец треба да биде убиен.

Потоа ги уби своите – брат му, сестра му и жена му и тројцата свои синови.

Најпосле и него го постигна Божја казна: почна сиот да се тресе, нозете му потекоа, долниот дел од телото му загнои, а од гнојот потекоа црви, носот му се затвори и од него се ширеше неподнослива смрдеа.

Пред да издивне се сети дека во затворот има многумина Евреи коишто би се израдувале на неговата смрт, па заради тоа нареди сите да ги убијат.

Така ја испушти својата нечовечна душа овој грозен владетел и им ја предаде во вечна сопственост на демоните.
С.Т.

Source: https://pokajanie.mk/2021/01/10/30440/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Житие, Песнено последование и Молебен канон кон преподобниот и богоносен отец наш Ефрем Филотејски и Аризонски (07.12.2020)

 Житие, Песнено последование и Молебен канон кон преподобниот и богоносен отец наш Ефрем Филотејски и Аризонски (07.12.2020 16:03)Во Сонора се јави како жител во пустина,таму, сред безводната земја, отче Ефрем, богоносен.Со љубовта кон Христа, извор нов,за наслада ни дари, денес, ти,за да пијат...

Image Description
3 months ago

Светата првомаченичка Текла рамноапостолна ( „Слугинка сум на живиот Бог.“)

Светата првомаченичка Текла рамноапостолнаРодена е во Иконија, од родители прочуени, но незнабожци. Како осумнаесетгодишна девојка била верена за некое момче во она време кога апостолот Павле дојде со Варнава во Иконија за проповед на Евангелието. Слушајќи го Павле три дена и три ноќи, Текла се обр...

Image Description
4 months ago

Св. Фануриј – Заради оваа молитва мнозина добиваат помош…

Светиот маченик Фануриј Календар Кој бил и кога живеел овој светител не се знае. Многу се почитува на Родос и на Крит. Од нашите краишта во Прилеп и Битола. Во 1500 година им се јавил на некои на островот Родос и таму покажал чуда и исцеленија. Таму е пронајдена и една негова стара икона. На неа Фан...