Таг: Козма и Дамјан

Козма и Дамјан

Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан

Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан

(1/14 ноември)   Светите бесребреници Козма и Дамјан биле браќа, родум од Азија. Нивниот татко бил многубожец, а мајка им по име Теодотија – христијанка. По смртта на нејзиниот маж останала вдовица, која што своето време го поминувала во усрдно...