Таг: свети лекари

свети лекари

Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан

Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан

(1/14 ноември) Светите бесребреници Козма и Дамјан биле браќа, родум од Азија. Нивниот татко бил многубожец, а мајка им по име Теодотија – христијанка. По смртта на нејзиниот маж останала вдовица, која што своето време го по...