Таг: Свети Отци

Духовност / Духовност - 2 days ago

Гаврил Светогорец – за чудата на пресвета Богородица

ЧУДАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Епископ Велички Гаврил Светогорец ЧУДО 19. За еден несторијанец што воскреснал Во Сирија живеел еден испосник, кој бил добродетелен и свет, по име Партениј. Тој имал обичај честопати да оди на гората Синај на по...

Духовност / Духовност - 3 days ago

Колку ли само животот би бил прекрасен кога луѓето би ја слушале совеста!

Мораме да знаеме дека нашиот инструмент, кој се нарекува совест, е многу нежен инструмент. Понежен и од дамскиот часовник, нели? Со дамскиот часовник нема да собирате дрва. Ќе се расипе. Механизмот ќе му се оштети. Така е и со вашата совест....

Духовност / Духовност - 5 days ago

Авва Агатон: Горделивиот и гневен човек, дури и мртви да воскреснува, Бог не го прифаќа!

Авва Агатон: Поуки – Горделивиот и гневен човек, дури и мртви да воскреснува, Бог не го прифаќа. +++ Простете ми, мислам дека нема поголем труд од молитвата кон Бога. Кога и да посака човекот да се моли и непријателите сакаат да го прекинат...

Духовност / Духовност - 1 week ago

Oд сѐ свето, Таа е најсвета…!

„Пресвета Богородица е Мајка на Бог, и оттаму Мајка на сѐ божествено, сѐ свето, сѐ небесно, сѐ вечно, сѐ богочовечко, сѐ најдобро, сѐ најубаво. Од сѐ добро, Таа е најдобра; од сѐ свето, Таа е најсвета; од сѐ чисто, Таа е најчиста; од сѐ прек...

Духовност / Духовност - 1 week ago

Газени како земјата, а блажени ! (кратка поука)

‘Блажени се оние луѓе кои успеале да бидат како ЗЕМЈАТА. Таа иако газена од сите, на сите со љубов им помага да растат и сите грижливо ги храни, како добра мајка ,која при создавањето ни дала вештество за нашето тело. Исто така, земјата со р...

Духовност / Духовност - 1 week ago

Кој фрла прашина спроти ветрот, прашината му се враќа во очите ! (поука)

Кој ќе се огреши кон физичкиот свет, бива казнет физички. Кој ќе се огреши кон моралниот свет, бива казнет и физички и морално. Кој ќе се огреши кон духовниот свет, бива казнет физички, морално и духовно. Така: кој фрла прашина спроти ветрот...

Духовност / Духовност - 1 week ago

Стремете се достојно кон повикот за кој сте повикани…!

Свети Филитеј Зарвактос Мнозинството архиереи и свештеници повеќе се грижат за нивните скапоцени олтари, одежди и блескави раса, отколку за нивните дела. He велам дека архиерејот или свештеникот треба да изгледа гнасен, нечист, парталав – да...

Духовност / Духовност - 1 week ago

Многупати co ист лек една личност се исцелува, а друга се разболува…

Денес навистина злото го надмина гревот на сите времиња, и секој духовен отец co страв Божји и совест е во тешка ситуација кога треба да примени икономија кон грешниците кои се исповедаат. Во денешната генерација духовниот отец мора да приме...

Духовност / Духовност - 1 week ago

БРАК И СЕМЕЈСТВО! (Старец Јосиф Ватопедски)

БРАК И СЕМЕЈСТВО Старец Јосиф Ватопедски Оваа тајна е голема, а јас ви зборувам за Христос и за Црквата” (Еф. 5, 32). Co овие зборови апостол Павле прави паралела помеѓу брачниот однос маж – жена^ co односот Христос – Црква. Како што Господ,...