Таг: Свето Писмо

Свето Писмо / Свето посмо - 4 years ago

Целта на новозаветните страдања

ЦЕЛТА НА НОВОЗАВЕТНИТЕ СТРАДАЊА И како ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: „Пијте од неа сите, зашто ова е Мојата крв на Новиот завет, Која се пролева за мнозина, за опростување на гревовите“ (Мат. 26, 27-28). Кој ли може да го искаже дом...

Свето Писмо / Свето посмо - 4 years ago

Како да го читаме Евангелието

КАКО ДА ГО ЧИТАМЕ ЕВАНГЕЛИЕТО Голема среќа е да се спознава вистината од Евангелието и од Светите Отци и со посредство на читањето да се причестува со Светиот Дух, Кој живее во Евангелието и во Светите Отци. За време на читањето на Евангелието не...

Свето Писмо / Свето посмо - 5 years ago

Евангелието

ЕВАНГЕЛИЕТО „Јас како светлина дојдов во светот“ (Јован 12: 46) – рекол за Себе Господ. Таа Светлина стоела пред Јудејците облечена во тело; пред нас Он стои облечен во Евангелие. Големата и сесвета книга – Евангелие! Во неа е претставен новиот, б...

Свето Писмо / Свето посмо - 5 years ago

За читањето на Евангелието

ЗА ЧИТАЊЕТО НА ЕВАНГЕЛИЕТО Кога го читаш Евангелието, не барај ни наслади, ни восхитување, ни блескави мисли: барај непогрешливо да ја видиш светата Вистина. Не се задоволувај само со бесплодно читање на Евангелието, туку труди се да ги исполниш н...

Свето Писмо / Свето посмо - 5 years ago

Библијата – обична книга или навистина Свето Писмо?

БИБЛИЈАТА – ОБИЧНА КНИГА ИЛИ НАВИСТИНА СВЕТО ПИСМО? Постојат различни тези и сфаќања за тоа дали е тоа само збирка на книги од повеќе автори и многу внимателно и мудро собрани од „Некој“ или е Слово Господово, но како и да е се знае дека е најчита...