ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

image

Те заборавиле?

(20 совети од познатиот грчки духовник о. Стефан Анагностопулос)

 1. Те заборавиле? Не ти се јавиле на телефон? Не се секирај. И пред сѐ, немој да се жалиш.
 2. Те онеправдале? Заборави го тоа.
 3. Те презреле? Радувај се.
 4. Те осудуваат? Не противречи.
 5. Те исмеваат? Не одговарај.
 6. Те пцујат? Молчи и моли се.
 7. Ти го земаат зборот? Те прекинуваат? Не тагувај.
 8. Зборуваат лошо за тебе? Не се противи.
 9. Ти ја префрлаат одговорноста врз тебе твоите деца, твоите роднини, твоите блиски? Не им се противи.
 10. Се гневат на тебе? Остани спокоен.
 11. Очигледно крадат од тебе? Прави се слеп.
 12. Ти се потсмеваат? Биди долготрпелив.
 13. Не ги слушаат твоите совети? Особено не ги слушаат твоите совети токму твоите деца? Клекни на колена и моли се.
 14. Нервози во бракот? Ти си виновен/на. Никој друг.
 15. Си згрешил? Побарај извинување.
 16. Не си виновен? Повторно побарај извинување.
 17. Здрав си? Прославувај Го Бога.
 18. Болен си? Имаш рак, се мачиш, трпиш, се измачуваш, боледуваш? Слави Го Бога.
 19. Постојано негодување, безработица, сиромаштија во домот? Пости. Бдеј. Моли се.
 20. За сите и за сѐ да се молиш. Многу молитви. Многу молитви. Пост и молитва – бидејќи „овој род на страстите и на демоните не се изгонува со ништо, освен со пост и молитва“.

Протоереј Стефан Анагностопулос

Превод од грчки јазик: Свештеник Јани Мулев

Advertisements

Повеќе ...
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski