Велики петок во храмот „Света Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Велики петок во храмот „Света Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Велики петок во храмот „Света Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Јосиф, откако го испроси од Пилата чесното тело, со чиста плаштаница го завиткува, и со божествени мириси го миропомазува и во нов гроб го полага. Затоа жените мироносици, откако поранија, извикаа: Покажи ни го, Христе, воскресението, како што си претскажал.

На 06. 04. 2018 година, во Светиот и Велики петок од Страсната седмица, во црковната општина „Света Петка“ во Рокдејл, старешината на храмот презвитерот Владо Недески отслужи Царски часови и Вечерна богослужба со изнесување на Плаштаница, на која символично се соврши симнувањето од Крстот и и положувањето во Гроб на Христовото Пречисто Тело.

На богослужението учество зеде мноштво верен народ.