Зошто и како треба да се чита Светото Писмо

Зошто и како треба да се чита Светото Писмо

Архимандрит проф. др. Јустин Поповиќ Светото Писмо е донекаде биографија на Бога во овој свет. Во него Неописливиот се опишал Себеси. Светото Писмо на Новиот Завет е биографија на воплотениот Бог во овој свет. Во него е опишано како Бог, за да се покаже Себеси на луѓето, Го пратил Бога Л...

ПОКАНА ЗА ЧАСОВИ ПО ВЕРОНАУКА

ПОКАНА ЗА ЧАСОВИ ПО ВЕРОНАУКА

Macedonian Orthodox Church – Ohrid ArchbishopricDiocese of Australia – Sydney МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА АВСТРАЛИСКО-СИДНЕЈСКА ЕПАРХИЈА „Saint Demetrius of Solun“ – Macedonian Orthodox Church – WollongongМакедонска православна црква „Свети Димитриј Солунски“ – Волонго...

Свети Григориј Палама

Свети Григориј Палама

"Свети Григориј Палама"На 27.11.2017 година, кога Црквата го слави споменот на: светиот апостол Филип, светиот Григориј Палама и светиот цар Јустинијан, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф служеше Света Златоустова Литургија во митрополитскиот собор...

Свети Јаков Цаликис

Свети Јаков Цаликис

На седницата одржана на 27 ноември 2017 година, од страна на Цариградската патријаршија беше вброен во диптихот на светителите старецот Јаков Цаликис. Неговиот спомен ќе се слави на 22 ноември. Во продолжение го изложуваме неговото житие. По неговите свети молитви Господ да не помилува и...

Митрополит Струмички Наум- Како да ја зачуваме Божјата благодат во нас (18.11.2017)

Митрополит Струмички Наум- Како да ја зачуваме Божјата благодат во нас (18.11.2017)

  Како да ја зачуваме Божјата благодат во нас (18.11.2017 11:13) За денешното евангелско четиво (види: Лука 8, 41–56) битно е да се запамети следново:             Како што крвта е потребна за животот на телото, така и благодатта Божја е потребна за вистинскиот живот на душата. И...

Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

Кратки поуки до верниците за Божикниот пост од Романскиот Патријарх Даниил Posted on 26/11/2017 Поглаварот на Романската православна црква, патријархот Данил ги потсетува верниците на основната цел на постот и неговото значење во духовниот живот на секој христијанин. Ние...

Покана за храмовата слава „Свети Климент Охридски“ и за македонскиот пикник „Графчето“

Покана за храмовата слава „Свети Климент Охридски“ и за македонскиот пикник „Графчето“

Храмова слава – Свети Климент Охридски (8 декември 2017 година)   Со благослов на надлежниот архиереј, митрополитот Тимотеј, Македонскиот православен манастир „Свети Климент Охридски” во Кинг Лејк, на 8-ми декември 2017 година ја одбележува својата храмова слава – „Свети Климент Охридски”. По то...

Пет години од оветувањето на манастирот „Св. вмч. Георгиј“ во с. Ораовица – Радовиш

Пет години од оветувањето на манастирот „Св. вмч. Георгиј“ во с. Ораовица – Радовиш

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 26 Ноември 2017 Посети: 761 Пет години од оветувањето на манастирот „Св. вмч. Георгиј“ во с. Ораовица – Радовиш На 26. 11. 2017 година, 25 – та Недела по Педесетница, Св. Јован Зла...

Воведение на Пресвета Богородица во храмот (Пречиста)

Воведение на Пресвета Богородица во храмот (Пречиста)

Има празници, чијашто сила се состои во спомнуваниот настан; важно, значително во нив, решавачко за човечките судби е она што се случило; таков празник е Рождеството Христово или празникот Воскресение; одлучувачко значење има тоа што навистина во тој ден Бог стана човек и се роди на земја...

Воведение на Пресвета Богородица

Воведение на Пресвета Богородица

by admin · 26/11/2017 Кoга на Прeсвeта Дeва Марија ѝ сe навршилe тритe гoдини oд раѓањeтo, нeјзинитe свeти рoдитeли Јoаким и Ана ја дoвeлe oд Назарeт вo Eрусалим за да ја прeдадат на Бoга на служ...

Житие на светителот Григориј Палама

Житие на светителот Григориј Палама

Светителoт Григориј Палама, архиепископ Солунcки, заштитникот на православното учење за Божествената светлина, се родил во 1296 г., во Мала Азија. Во време на турската наезда семејството избегало во Константинопол и нашле прибежиште на дворецот на императорот Андроник II Палеолог (1282–13...

Дваесет и петта недела по Педесетница

Дваесет и петта недела по Педесетница

"Дваесет и петта недела по Педесетница"На 26.11.2017 година, во Дваесет и петтата недела по Педесетница, кога Црквата го слави споменот на светиот Јован Златоуст, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф, служеше Света Златоустова Литургија во митрополит...

Бисери од мудроста на свети Јован Златоуст

Бисери од мудроста на свети Јован Златоуст

Кога има корумпирани (во духовно распаѓање) владетели, советници, судии, свештеници, тогаш ништо веќе не може да го спречи народот од расипување. Пилињата имаат крилја за да ги избегнат замките, а луѓето имаат разум за да ги избегнат гревовите. Не ќе имаше потреба од зборови, ако блескаше...

Овде на земјата, секое добро и секое зло имаат крај

Овде на земјата, секое добро и секое зло имаат крај

Свети Јован Златоуст Погледни, колку тврдини и палати на цареви, владетели и началници се претворени во рушевини! Сети се, колку сила и колку богатство имаа некогаш! А сега дури и имињата им се заборавени. Светото Писмо вели: „Многу владетели ја изгубија власта и седнаа на земја, а еден б...

Кратки поуки до верниците за Божиќниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

Кратки поуки до верниците за Божиќниот пост од Романскиот Патријарх Даниил

 Поглаварот на Романската православна црква, патријархот Данил ги потсетува верниците на основната цел на постот и неговото значење во духовниот живот на секој христијанин. Ние не постиме за да бидеме видени и пофалени од луѓето туку постиме за да се приближиме до Бога. Постиме зашто го сакаме...