Како треба да се молиме

Како треба да се молиме

Митрополитот Пирејски Калиник И. Карусу Што е молитвата? Имаш ли размислувано сериозно, брате мој, ти кој ги читаш овие редови, колку големо дело е молитвата? Ја разбираш ли во сета нејзина длабочина? Молитвата е разговор и преобраќање на малиот и ограничен човек кон бескрајниот и вечен Б...

Духовниот човек не е морален, туку е љубовен

Духовниот човек не е морален, туку е љубовен

Архимандрит Павлос Пападопулос Често пати од устата на свештениците слушате да зборуваат за духовен напредок, или да велат: „Да се потрудиме да бидеме духовни луѓе“. Но, што значи конечно духовниот напредок, што значи духовноста; Да не ги имаме помешано во нашиот ум? Кога отците на Цркват...

Свети великомаченик Мина

Свети великомаченик Мина

"Свети великомаченик Мина"На 24.11.2017 година, кога Црквата го слави споменот на светиот великомаченик Мина, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф служеше Света Златоустова Литургија во храмот на свети Мина во Куманово. На Светата Литургија, верниот...

Големото име на жената

Големото име на жената

Моето потчинување е нишката што ме поврзува со Христос и со вечниот живот. Со потчинувањето пред сопругот, жената го наоѓа своето исполнување, своето лице, својата слобода. Во создавањето големо е значењето на женскиот принцип (начело). Тоа сѐ исполува на сите нивоа од човечкото постоење, како...

Грузискиот Патријарх назначи свој местобљустител

Грузискиот Патријарх назначи свој местобљустител

Се знае името на епископот, кој во случај на оставка на Патријархот, смрт или некои други причини, до избирањето на нов Католикос-Патријарх, ќе управува со црковните работи. За патријаршиски местобљустител е назначен митрополитот Сенакски и Чхороцкуски Шио (Муджири), соопштува ИА REGNUM. Патриј...

Храмова слава на црквата во Виница, празничен леб на Месната Индустрија „ МИК“ од Свети Николе

Храмова слава на црквата во Виница, празничен леб на Месната Индустрија „ МИК“ од Свети Николе

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 21 Ноември 2017 Посети: 1328 Храмова слава на црквата во Виница, празничен леб на Месната Индустрија „ МИК“ од Свети Николе На 21. 11. 2017 година, кога Православната црква го одбе...

Собор на свети Архангел Михаил

Собор на свети Архангел Михаил

"Собор на свети Архангел Михаил"На 21.11.2017 година, кога Црквата го слави соборот на свети Архангел Михаил и останатите небесни бестелесни сили, Архангелите Гаврил, Рафаил, Урил, Салатил, Јегудил, Варахил и Јеремил, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Ј...

Свети архистратиг Михаил и останатите Сили небесни и бестелесни

Свети архистратиг Михаил и останатите Сили небесни и бестелесни

Од длабоката древност Божјите ангели се празнувани од луѓето. Но тоа празнување често се одметнуваше во обожување на ангелите (4 Царства 23,5). Еретиците прикажуваа сешто за ангелите. Некои од луѓето во ангелите гледаа богови, други иако не ги сметаа за богови ги нарекуваа создатели на сиот видл...

Собор на небесните сили

Собор на небесните сили

(8/21 ноември) (За ангелите) Бог ги создал ангелските чинови уште пред создавањето на светот и човекот. Како што вели свети Григориј Палама, Бог „ги создаде ангелите пред нас, заради нас, за да се испраќаат како ѓакони (служители)“. Свети Јован Дамаскин вели дека тоа се духо...

24 – та Недела по Педесетинца и 100 – години од осветувањето на црквата „Св. вмч. Георгиј“ во Кочани

24 – та Недела по Педесетинца и 100 – години од осветувањето на црквата „Св. вмч. Георгиј“ во Кочани

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 19 Ноември 2017 Посети: 958 24 – та Недела по Педесетинца и 100 – години од осветувањето на црквата „Св. вмч. Георгиј“ во Кочани На 19. 11. 2017 година, 24 – та Недела по Педесетни...

Вечерна и промоција на книгата “100 – години од постоењето на црквата Св. вмч. Георгиј“ во Кочани

Вечерна и промоција на книгата “100 – години од постоењето на црквата Св. вмч. Георгиј“ во Кочани

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 19 Ноември 2017 Посети: 1155 Вечерна и промоција на книгата “100 – години од постоењето на црквата Св. вмч. Георгиј“ во Кочани На 18. 11. 2017 година, 24 – та Недела по Педесетница...

Дваесет и четврта недела по Педесетница

Дваесет и четврта недела по Педесетница

"Дваесет и четврта недела по Педесетница"На 19.11.2017 година, во Дваесет и четвртата недела по Педесетница, кога Црквата го слави споменот на светиот Павле Цариградски, Неговото Високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф, служеше Света Златоустова Литургија во мит...

Митрополит Струмички Наум - Скриена демонизираност (11.11.2017 )

Митрополит Струмички Наум - Скриена демонизираност (11.11.2017 )

Бесомачениот што Христос го исцели побара да оди по Него, а локалните жители останаа без Него затоа што не Го примија, или поточно, побараа да си оди од нивниот крај. Ова евангелско четиво (види: Лука 8, 26–39) покажува дека бесомачените можат полесно да бидат исцелени, бидејќи тие, потполно о...