​ЛУЃЕТО ЌЕ ЗАБОРАВАТ НА БОГА

​ЛУЃЕТО ЌЕ ЗАБОРАВАТ НА БОГА

– Св. Игнатиј Брјанчанинов...Кога Фарисеите заминале од Господа, Он тогаш им рекол на своите ученици дека знакот за крајот на светот и близината на Второто Доаѓање ќе биде невообичаениот материјален напредок: луѓето ќе заборават на Бога, ќе го заборават небото, ќе ја заборават вечноста и во својата...

Зошто, за христијаните е толку важно учењето дека Христос – е Бог? – ѓакон Андреј Кураев

Зошто, за христијаните е толку важно учењето дека Христос – е Бог? – ѓакон Андреј Кураев

Многу луѓе, на пример Лев Толстој, не биле атеисти, но си заминале од Црквата токму заради тој пункт од Нејзиното вероучење. Зошто христијаните настојуваат, дека Исус не бил само најдобриот учител за моралот, дека не бил само голем и умен човек, туку Самиот Бог?– Знаете, современото човештво е опсед...

Бог го има последниот збор

Освен што се зборува единството на верата и медицината, документарниот филм „Бог го има последниот збор“ содржи и сведочења за чудесни исцелувања на пациенти, кои современата медицина неможеејќи да ги излекува ги прогласува за неизлечиви. Сведоштвата ги пренесуваат лекарите кои ги лекувале, што потв...

Зошто кадиме со темјан

Зошто кадиме со темјан

Tемјанот од древни времиња претставува ароматна смола, која извира од рецките (резовите) на стеблото на дрвото Ливан, па оттаму доаѓа името „темјан“ (incision – рез; incense – темјан). Препорачливо е дома да се покадува со темјан редовно, секогаш придружено со молитва. Духовната симболика на темјано...

Воскресение од пепел

Воскресение од пепел

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 08.10.2017 г. Мала РечицаВоскресение од пепелВо името на Отецот и Синот и Светиот Дух!Домот Мој е дом за молитва... (Лука 19,46)Драги браќа и с...

Екскурзија на Младинската група при црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ – Епинг во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк

Екскурзија на Младинската група при црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ – Епинг во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк

На 06. 10. 2017 година, кога Светата Црква го празнува споменот на Зачнувањето на свети Јован Крстител; светата маченичка Ираида; светиот новомаченик Никола Пантопол и светиот новомаченик Јован, Младинската група при црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг со нивниот пар...

Благодатта Божја се губи поради бесрамност

Благодатта Божја се губи поради бесрамност

Св. старец ПаисијПотребно е многу да се внимава. Неуредното и невнимателно живеење е препрека за божествената благодат. Најголема препрека за приближување на благодатта Божја е недостигот на чистота. Колку понепослушни се младите, толку повеќе се оддалечуваат од благодатта Божја. Слободата што о...

За крштевањето на младенците. За називот „Јеховини сведоци“ – Спор со Јеховини Сведоци (IV)

За крштевањето на младенците. За називот „Јеховини сведоци“ – Спор со Јеховини Сведоци (IV)

За крштевањето на младенците Јеховин сведок: Јас би сакал да го разгледаме прашањето за крштевањето на младенците. Ние веруваме дека крштението може да биде извршено само над доволно возрасни лица, за истите да можат да бидат поучени: „Затоа одете и подготвувајте ученици во сите народи, крштевајќ...

РОДИТЕЛИ, НЕ ГИ ПРЕДАВАЈТЕ ДОБРОВОЛНО ДЕЦАТА ВО РАЦЕТЕ НА САТАНАТА!

РОДИТЕЛИ, НЕ ГИ ПРЕДАВАЈТЕ ДОБРОВОЛНО ДЕЦАТА ВО РАЦЕТЕ НА САТАНАТА!

– Архимандрит Дамаскин (Извадок од беседата на Рождество на Пресвета Богородица) ...Сè повеќе слушам и сè повеќе зема замав уште една лоша појава, за која сакам сега да зборувам, но најнапред, сите оние коишто ќе се препознаат, ги замолувам со сето срце и со длабока тага во душата, да се вра...

АРХИЕПИСКОПОТ ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ СТЕФАН: „Години потпрени врз векови“

АРХИЕПИСКОПОТ ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ СТЕФАН: „Години потпрени врз векови“

                                                            на 30 септември 2017 година, во катедралниот храм „Св. Софија“ во Охрид. СТЕФАН,Архиепископ охридски и македонски: „Години потпрени врз векови“ Господ Исус Христос го победи светот и го основа Сво...

Час по веронаука во храмот „Света Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Час по веронаука во храмот „Света Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Во понеделникот, на 02. 10. 2017 година, кога ги празнуваме светите маченици Трофим, Саватиј и Доримедонт; светиот маченик Зосим Пустиник и свети Теодор, кнез Јерославски, во црковната општина „Света Петка“ во Рокдејл, игуменот Гаврил (Галев) одржа час по веронаука. На предавањето беа присутни п...

Отец, благослови

Отец, благослови

десетто послание до нас, самите „Ако не го пронајдеш Христос пред вратата кај просјакот, нема да го пронајдеш ни во путирот“.Св. Јован Златоуст Одамна имаме заборавено на благословите. Да побараме благослов, да дадеме благослов, да започнеме нешто со благослов, да измолиме благослов… од Црквата...

Препораки за две книги

Препораки за две книги

Неодамна излезе од печат книгата „Вистинската слобода: романски новомаченици и исповедници“, во издание на Струмичката епархија, a по повод педесет години од возобновувањето на автокефалноста на МПЦ – ОА. Во книгата се опфатени житија и поуки на новомаченици и исповедници за време на комунистичк...

Години потпрени врз векови

Години потпрени врз векови

† СТЕФАН,Архиепископ охридски и македонски Господ Исус Христос го победи светот иго основа Своето Царство – Црквата, за која рече дека портите на адот нема да ја надвладеат .Со тоа вети дека таа, како Негово Царство – ќебиде вечна. Црквата е икона на својот Владетел и Негово вечно почивалиште....

Централна прослава во Охрид по повод големиот и значаен јубилеј: „50 години возобновена автокефалност на Охридската архиепископија како Македонска Православна Црква“

Централна прослава во Охрид по повод големиот и значаен јубилеј: „50 години возобновена автокефалност на Охридската архиепископија како Македонска Православна Црква“

„…Но печалната и мрачна пустиња ми изгледаше светол, радостен, земен рај, кога низ умо ми минуваше во каква состојба се наоѓа мојата татковина, а посебно мојата Струмица, како ги гледаш нашите попови до еден како служат на грчки, а не знаат ниту една грчка буква: ги гледаш во црквата како зборув...