Славчо Костадиновски: ШЕСТА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА (16.07.2017)

Славчо Костадиновски: ШЕСТА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА (16.07.2017)

Овој ден го празнуваме чудото на нашиот Спасител Господ Исус Христос, што го направил над слепородениот. И во ова чудо, Спасителот ја користел водата како лек, слично со жената самарјанка и раслабениот. Христос му рекол на слепиот, кој бил таков и роден, да отиде во бањата Силоам и да се измие за да...

Митрополит Тетовско - гостиварски Јосиф: „Нека дојдат младите да ја љубат Црквата“ (16.07.2017)

Митрополит Тетовско - гостиварски Јосиф: „Нека дојдат младите да ја љубат Црквата“ (16.07.2017)

  Драги браќа и сестри, Целокупната евангелска историја е исполнета со разни чуда и дела на Божјата љубов кон нас – неговите чеда. Токму за тоа ни говори и  денешното евангелие од коеслушнавме за чудото, кое нашиот Спасител Господ Исус Христос го извршил со фатениот (парализираниот) во гр...

Беседа за гергесинците и битовото Христијанство

Беседа за гергесинците и битовото Христијанство

И кога пристигна на другата страна во земјата Гергесинска, Го сретнаа двајца бесни, излегле од гробиштата; беа толку лоши што не смееше никој да мине по тој пат. И ете, извикаа и рекоа: „Што имаш со нас Ти, Исусе, Сине Божји! Зар си дошол тука предвреме да нè мачиш?” А далеку од нив пасеше голем...

Кирил Фидански - Беседа  посветена на св. Наум Охридски (03.07.2017)

Кирил Фидански - Беседа посветена на св. Наум Охридски (03.07.2017)

Во името на Отецот, Синот, и Светиот Дух. Како да го прославам нашиот духовен отец, и нашиот молитвеник и застапник пред престолот на Бога? Ваше блаженство,                                                                                                                                         &...

Верата на стотникот треба да е и наша вера

Верата на стотникот треба да е и наша вера

А кога влезе Исус во Капернаум, се приближи до Него еден стотник и Го молеше говорејќи: Господи, слугата мој лежи дома фатен и многу страда.Исус му рече: „Ќе дојдам и ќе го излекувам.” А стотникот одговори и рече: „Господи, не сум достоен да влезеш под мојот покрив; но кажи само збор и слугата...

 о. Антониј Петрушевски - За расеаноста и целосноста на умот

о. Антониј Петрушевски - За расеаноста и целосноста на умот

  На празникот на преподобен Наум Охридски.  Четврта недела по Педесетница02 јули 2017 Некој научник бил постојано зафатен со своите размислувања и теории. Вообичаено, неговата  сопруга му оставила нарачки за пазарување и вообичаено, тој заборавил да пазарува. Неговата жена изнервиран...

Го прашуваме старец Порфириј како да се избориме со лошите и мрачни мисли

Го прашуваме старец Порфириј како да се избориме со лошите и мрачни мисли

Кога ќе се најдеш во некоја темна соба, не ја удираш темнината за да ја избркаш. Не исчезнува така. Отвори го прозорецот и пушти ја светлината внатре; со други зборови, потчини ѝ се љубовта Христова, и тогаш темнината ќе исчезне без да се трудиш. Кога ќе ти наиде лоша или мрачна мисла, или ти с...

За здравото и болното око

За здравото и болното око

Светило за телото е окото. И така, ако твоето око биде чисто и целото твое тело ќе биде светло; ако, пак, твоето око биде лошо, целото тело ќе ти биде темно. И така, ако светлината, што е во тебе, е темнина, тогаш каква ли ќе е темнината? Никој не може да им слугува на двајца господари: оти, ил...

 Митрополит Методиј Златанов - Светоста на светот

Митрополит Методиј Златанов - Светоста на светот

  Успение на Пресвета Богородица, детаљ. Успение на Пресвета Богородица, детаљ. за човекот, светскиот дух и злото Постмодерниот омјаз на секуларизмот од крајот на вториот милениум со таков апсолутизам се промовира како Spiritus Mundi, што остава впечаток дека древниот ѕвер – дуализмот...

А. Тарковски: „Верата е единственото нешто што може да го спаси човекот“ (2)

А. Тарковски: „Верата е единственото нешто што може да го спаси човекот“ (2)

Втор и последен дел од интервјуто Брант. Во „Жртвопринесување“, сомнежите на Александар после посетата на Марија се сомнежи во сопствената вера; сомнежите на Марија, која не се решава да му се оддаде на Александар, се поврзани со вистинитоста на љубовта. Дали сепак може да се зборува...

Сите преподобни и богоносни отци, кои на Света Гора Атонска засветлија

Сите преподобни и богоносни отци, кои на Света Гора Атонска засветлија

Почитувањето на светителите е основен елемент на православното предание и живот. Преку црквите посветени на нивниот спомен, преку нивните живи икони во вечноста, преку поетичните богослужби, преку нивните интересни житија, преку постојаното повикување на нивните имиња, овие луѓе за нас се многу...

30 февруари

30 февруари

Календар „Capture Kenya 2015“, фотографија за месец јули. Автор: Osborne MachariaВо секој роковник, дневник, календар што некогаш ми паднал в раце и сум го користел, во табелата за месец февруари го допишувам датумот 30 февруари со црвен фломастер. Ако се прашувате дали го допишувам 29-ти, одгов...

Свештеник Зоран Копчаревски - Втора недела по Педесетница (18.06.2017)

Свештеник Зоран Копчаревски - Втора недела по Педесетница (18.06.2017)

     Скопје, 18.06.2017- Соборен храм на св. Климент Охридски на празникот на светиот свештеномаченик Доротеј, епископ Тирски; Преподобен Теодор Пустиник; Преподобен Анувиј; Блажениот Игор, кнез Черниговски и Киевски;   Втора недела по Педесетница Во името на От...

Десет кратки поуки за родителите

Десет кратки поуки за родителите

1. Богато опсипувајте ги децата со љубов. Вашата љубов прави децата да се чувствуваат сигурно и им ги олеснува проблемите. 2. Воспоставете дисциплина. Кога се применува со определена мерка, доследно и благоразумно, дисциплината ги подобрува способностите на децата и ја зацврстува нивната самодо...

Отец Александар Мењ: Кредо

Отец Александар Мењ: Кредо

Барате да го изложам моето кредо. Иако кредото на секој христијанин и, се разбира, свештеник, веќе е изразено во Символот на верата. Вашето прашање е сосема во ред. Христијанството е неисцрпливо. Уште во апостолско време, среќаваме цел ред на видови христијанство, кои се дополнуваат...