СРЕДАТА – ДОГОВОРОТ  НА ЈУДА ЗА ПРЕДАВСТВО ЗА САМО ТРИЕСЕТ СРЕБРЕНИЦИ!

СРЕДАТА – ДОГОВОРОТ НА ЈУДА ЗА ПРЕДАВСТВО ЗА САМО ТРИЕСЕТ СРЕБРЕНИЦИ!

Колку мрзок бил за Господа тој бакнеж на предавникот! Бакнеж – знакот на љубов – Јуда го претворил во знак на најгнасно вероломство. Но, Господ не го свртел лицето од устите на Јуда, туку му рекол: „Пријателе, зошто си дошол?“ (Мат.26,50). Господ се` уште сакал да ја разбуди совеста во падн...

Велики вторник од Страсната седмица

Велики вторник од Страсната седмица

"Велики вторник од Страсната седмица"Во светиот и велик Вторник од Страсната седмица, 3 април 2018 г., кога се сеќаваме на Евангелското кажување за десетте девојки, во митрополитскиот соборен храм на свети Никола во Куманово митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф служеше Литургија н...

„БЛАГОДАРЕТЕ ЗА СЕ`“! (И за сите страдања?…)

„БЛАГОДАРЕТЕ ЗА СЕ`“! (И за сите страдања?…)

БЛАГОДАРЕЊЕ • Поставете си правило секојдневно да My благодарите на Господа за вашата чаша, т.е. за болестите и за сите страдања, за судбината на вашите ќерки; co благодарење на Бога посебно се оттргнуваат лошите помисли: кога ќе наидат такви помисли, „благодарењето” се изразува co едностав...

Цветници во Виница

Цветници во Виница

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 02 Април 2018 Посети: 415 Цветници во Виница На 01. 04. 2018 година, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички г. Иларион, на празникот Влегување на Господ Исус Хри...

АНГЕЛИ!

АНГЕЛИ!

АНГЕЛИ • Зборот ангел значи „весник”. Тој назив ангелите го добиле заради начинот на своето служење за спасение на човечкиот род, заради што ги употребува Себлагиот Бог и што тие го исполнуваат co света ревност и љубов. Апостол Павле рекол: „Нели се тие сите службени духови, определени да и...

ОДЛУЧЕТЕ СЕ ВЕЌЕ ЕДНАШ – ЗА ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО ИЛИ ЗА ЦАРСТВОТО ЗЕМНО! – Митрополит Струмички Наум / MAKE A CHOICE – THE KINGDOM OF HEAVEN OR THE KINGDOM OF EARTH – Metropolitan Naum of Strumica

ОДЛУЧЕТЕ СЕ ВЕЌЕ ЕДНАШ – ЗА ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО ИЛИ ЗА ЦАРСТВОТО ЗЕМНО! – Митрополит Струмички Наум / MAKE A CHOICE – THE KINGDOM OF HEAVEN OR THE KINGDOM OF EARTH – Metropolitan Naum of Strumica

Зошто истите луѓе што Го внесуваат и дочекуваат во слава Богочовекот Христос во Ерусалим (види: Матеј 21, 1–11), по само неколку денови на најразлични начини се одрекуваат од Него? (види: Лука 23, 1–25). Од истата причина како и ние денес – со таа разлика што за нив има некакво оправдување, а за...

Велики понеделник од Страсната седмица

Велики понеделник од Страсната седмица

"Велики понеделник од Страсната седмица"Во светиот и велик понеделник од Страсната седмица, 2 април 2018 г., кога се сеќаваме на блажениот и праведен Јосиф и на смоквата која што Господ ја проколна и со тоа се исуши, во митрополитскиот соборен храм на свети Никола во Куманово, митрополитот...

Света Архиерејска Литургија за празникот Цветници во храмот „Свeти вмч. Димитриј“ во Волонгонг (Нов Јужен Велс)

Света Архиерејска Литургија за празникот Цветници во храмот „Свeти вмч. Димитриј“ во Волонгонг (Нов Јужен Велс)

„Кога сакаше да влезеш во Светиот град, Господи, луѓето носеа гранчиња од дрвја, воспевајќи Те Тебе, Господару на сите, и гледајќи Те како седиш на осле, како на престол херувимски; поради ова, пееја вака: Осана во висините, блегословен е Оној што дошол и пак доаѓа во името на Господа“ (хвалитна...

РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА СТРАСНАТА НЕДЕЛА И ВЕЛИГДЕН  ПРИ МПЦО „СВЕТИ НИКОЛА“ ВО КАБРАМАТА – 2018 / EASTER SCHEDULE OF THE SERVICES FOR HOLY WEEK AND EASTER АТ MOC  „Saint Nicholas“  – Cabramatta – 2018

РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА СТРАСНАТА НЕДЕЛА И ВЕЛИГДЕН  ПРИ МПЦО „СВЕТИ НИКОЛА“ ВО КАБРАМАТА – 2018 / EASTER SCHEDULE OF THE SERVICES FOR HOLY WEEK AND EASTER АТ MOC „Saint Nicholas“ – Cabramatta – 2018

РАСПОРЕД НА БОГОСЛУЖБИТЕ ЗА СТРАСНАТА НЕДЕЛА И ВЕЛИГДЕН  ПРИ МПЦО „СВЕТИ НИКОЛА“ ВО КАБРАМАТА – 2018 5 Април, Велики Четврток, Наутро: Света Василиева Литургија и Маслосвет 08.30 часот. Навечер18:00 часот, Читање на 12-те СТРАДАЛНИ ЕВАНГЕЛИЈА и Изнесување на Крстот. 6 Април, Велики Петок, Наут...

Славете Го Господа – Митрополит Јосиф Тетовско-гостиварски

Славете Го Господа – Митрополит Јосиф Тетовско-гостиварски

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! „Осана! Благословен е Кој доаѓа во името Господово, Царот Израилев!” (Јован 10,13) Драги браќа и сестри, Со гласно пеење на овие зборови многу деца, возрасни и стари, простирајќи ја својата облека и со палмови гранчиња во рацете, кои се симбол на победат...

Цветници во храмот „Свeти Никола“ во Перт (Западна Австралија)

Цветници во храмот „Свeти Никола“ во Перт (Западна Австралија)

Не бој се, ќерко Сионова! Еве, Царот твој иде, седејќи на осле. На 01. 04. 2018 година, кога Светата Црква го празнува празникот Влегување Христово во Ерусалим – Цветници, во црковната општина „Свети Никола“ во Перт, старешината на храмот, протојереј Станко Јовановски служеше Света Златоустова...

Цветници во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, Мелбурн (Викторија)

Цветници во манастирот „Свети Климент Охридски“ во Кинг Лејк, Мелбурн (Викторија)

„Од устата на младенците и девојчињата си ја создал похвалата Своја, заради непријателите Твои, за да го срушиш непријателот и одмазникот“ (Псалм 8,2)  На 01. 04. 2018 година, кога Светата Црква го празнува празникот Влегувањето Христово во Ерусалим – Цветници, во манастирот „Свети Климент Охри...

Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим – Цветници

Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим – Цветници

"Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим – Цветници"На 1.04.2018 година, кога Црквата го прославува Влегувањето Христово во Ерусалим, Неговото високопреосвештенство митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф во храмот на света Петка во Бедиње служеше Света Златоустова Литургија. Н...

Цветници во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

Цветници во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

„Осана! Благословен е Кој доаѓа во името Господово, Царот Израилев!” На 01. 04. 2018 година, кога Светата Црква го празнува празникот Влегувањето Христово во Ерусалим – Цветници, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, старешината на храмот, јерејот Климент Станковс...