Title : 27. Недела по Педесетница (Исправање на искривениот живот)

27. Недела по Педесетница (Исправање на искривениот живот)

Example User · 7 months ago

Исправање на искривениот живот

Припомнете си колку личности и ќивоти згрбавени од алкохолизмот и дрогите ги исправила моќта на живиот Христос.

Припомнете си на животот на св. Петар згрбавен од тројно одрекување од Учителот, исправен од Исуса до толку што можел да стане голем апостол на верата кој рекол: „Господи, знаеш колку те љубам“.

Припомнете си на жената од улицата која била згрбавена под големиот товар на вината.

Таа ги миела нозете на Учителот со своите солзи и ги бришела со својата коса. Кога станала била нова личност затоа што Великиот Лекар ѝ простил и го исправил нејзиниот искривен живот.

Припомнете си на разбојникот распнат до Христа – неговиот живот бил потполно згрбавен од гревот. Пред да умре, со последниот здив кажал молитва:

„Господи, спомни си за мене“.

Одеднаш големата љубов Божја се влеала во неговото срце и го чул ветувањето: „Ќе бидеш со мене во царството небесно“.

(Извадок – Бигорски манастир)

Свето евангелие според светиот апостол Лука

13:10-17

10. Во една од синагогите поучуваше Он во сабота.

11. И ете, дојде една жена која беше опседната од дух на немоќта осумнаесет години; таа беше згрбавена и никако не можеше да се исправи;

12. штом ја виде Исус, ја повика и ? рече: „Жено, се ослободуваш од болеста своја.”

13. И ги стави рацете Свои врз неа; и таа веднаш стана и Го славеше Бога.

14. А старешината на синагогата, негодувајќи што ја излекува Исус во сабота, одговори и му рече на народот: „Има шест дена во кои треба да се работи; тогаш доаѓајте и лекувајте се, а не во саботен ден!”

15. Но Господ му одговори и рече: „Лицемере, не го одврзува ли секој од вас својот вол, или осле, од јаслите во сабота и не го води ли да го напои?

16. А оваа ќерка Авраамова, што ја врзал сатаната еве веќе осумнаесет години, не требаше ли да се ослободи од тие врски во саботен ден?”

17. И кога го зборуваше ова, сите што беа против Него се засрамија; а целиот народ се радуваше за сите славни дела, извршени од Него.

Source: https://pokajanie.mk/2019/12/17/25369/

Related Posts

Image Description
2 years ago

Велики понеделник од Страсната седмица

"Велики понеделник од Страсната седмица"Во светиот и велик понеделник од Страсната седмица, 2 април 2018 г., кога се сеќаваме на блажениот и праведен Јосиф и на смоквата која што Господ ја проколна и со тоа се исуши, во митрополитскиот соборен храм на свети Никола во Куманово, митрополитот Куманов...

Image Description
1 year ago

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Свети Јован Крстител

Празнуваме само три такви рождества: Раѓањето Христово – Божик, Раѓањето на Пресвета Богородица и Раѓањето на свети Јован Претеча и Крстител. Тие три раѓања се тесно поврзани со Домостројот на спасението и со нашето лично спасение. Древните, катакомбни христијани во раѓањето, во родендените што дене...

Image Description
2 years ago

„За да те засакаат другите прво треба ти да ги сакаш”

Совети за љубовта Да се љуби простодушно и без страв Старецот многупати ми велеше: „Те советувам секогаш да имаш љубов. Прво љубов, па потоа се’ друго”. + + + „Понекогаш добиваш стравови, како што ми кажуваш, a тоа е затоа што доволно не го љубиш Христа. Тоа е се’. Ајде, оди сега, зашто не можам п...