Image description
Беседи

Митрополит Струмички г. Наум: За да бидат сите едно…

Христовата првосвештеничка молитва: „За да бидат сите едно, како што си Ти, Оче, во Мене, и Јас во Тебе; па така и тие да бидат во Нас едно, и да поверува светот дека Ти си Ме пратил“ (Јован 17, 21), треба да биде основа, содржина и цел на православниот духовен подвиг и нашиот лично-соборен живот, [...

Read More
Image description
Поуки

Гласот на Педесетницата е глас на создавање кое се трансформира во славна слобода на Божјите деца.

 Гласот на Педесетницата е глас на создавање кое се трансформира во славна слобода на Божјите деца.Земјата е чудесно место - без оглед на тоа каде одиме - колку длабоко , колку  далеку , колку високо , колку е жешко ,како е гостопримливо - на ова место наоѓаме живот.Каде и да погледнеме на најблиски...

Read More
Image description
Поуки

Душите трпеливо го чекаат своето воскресение…

 Душите трпеливо го чекаат своето воскресение…Да не заборавиме е сабота ден пред Педесетница, да запалиме свеќа и да се помолиме за сите оние што ги сакавме и не се веќе со нас... И заспаните мои, во слава спомни ги кога ќе дојдеш. Наши и на сите луѓе. Да се ​​сретнеме во Твојата љубов!Сабота на душ...

Read More

Popular Posts