Ogledalo - orthodox news portal & aggregator
Image description
Библистика

КАДЕ Е РАДОСТА? ИМА ЛИ РАДОСТ ВО ПАРИЧНИКОТ, БЕЗ ОГЛЕД КОЛКУ Е ПОЛН?! Старец Пајсиј

БЕСЕДА НА СТАРЕЦ ПАЈСИЈ ПРЕД ТВ КАМЕРИТЕ Најлудиот непријател на ѓаволот, не е ништо друго, туку понизноста. Да Го послушаме нашиот Господ кога ни вели: „Демоните се изгонуваат со молитва и пост“! ,Ако тие нам ни донесуваат непристојни мисли во нашата духовна работа или било што друго спротивно н...

Read More
Image description
Беседи

„НИКОГАШ ВАКВО ЧУДО НЕ СМЕ ВИДЕЛЕ!“ – Митрополит Наум (Исцеление на фатениот)

Исцеление на фатениот (03.03.2018 12:07) Еднаш веќе ви зборував дека и верата или верувањето многу зависи и се разликува од тоа на кој степен од духовниот развој се наоѓа човек. Она во што уште верува и кон што се стреми оној кој се наоѓа на степенот на чистење на срцето од страстите, веќе е знаење...

Read More
Image description
Догматика

Недела на православната вера – Митрополит Струмички Наум / Sunday of the Orthodox Faith – Metropolitan Nahum of Strumica

Денешново евангелие (види: Јован 1, 43–50) е уште едно историско сведоштво и конкретен пример на совршена молитвена заедница и однос помеѓу Бог и човекот; сведоштво за исполнета молитва. Кога Христос му вели на Натанаил: „Кога беше под смоквата, Јас те видов“, всушност, му открива Кој го слушал. Но...

Read More

Popular Posts