Ogledalo - orthodox news portal & aggregator
Image description
Вести

Светата тајна Eвхаристија (Причест) – свештеник Павле Гумеров

Оваа света тајна, поради својата неизмерна важност ја сочинува суштината на најглавното христијанско црковно богослужење, светата Литургија Светата тајна причестување или Евхаристија е всушност света Литургија која се врши во Црквата како тајна на Христос и на Неговата Црква. На светата Литургија...

Read More
Image description
Свети тајни

Прочка во храмот „Свeти Георгиј и Пресвета Богородица“ во Епинг, Мелбурн (Викторија)

На 18. 02. 2018, во Неделата на Адамовото изгонување од рајот (Сиропусна или Недела на простувањето), кога Светата Црква го празнува споменот на Светата маченичка Агатија; Светата маченичка Теодула; Свети Полиевкт, патријарх Цариградски – Прочка, во црковната општина „Свети Георгиј и Пресвета Богор...

Read More
Image description
Догматика

СМРТ И ВРАЌАЊЕ ОД ОДОНДЕСТРАНИОТ СВЕТ ( сведоштва и поуки на Старец Сампсон)

СМРТ И ВРАЌАЊЕ ОД ОДОНДЕСТРАНИОТ СВЕТ Случајот беше ваков. Повикаа свештеник кај старец што умира, во село. Тој го исповеда, го причести и не поминаа два часа, старецот се упокои. Роднините го избањале, го ставиле на маса и отишле no ковчег. Кога се вратиле старецот седел на својот кревет и ги гл...

Read More

Popular Posts