Title : Академската теологија не е доволна за спасение! (Старец Софрониј)

Академската теологија не е доволна за спасение! (Старец Софрониј)

Example User · 6 months ago

Академската теологија не е доволна за спасение!

Читајте ги главно аскетските отци!

Таму ќе ја научите вистинската теологија, ставот на умот и на срцето пред Бога.

Чистата молитва не им се дава на оние што многу изучуваат.

Во оваа смисла, патот на теолошката наука не е воопшто ефикасен и ретко води кон чистата и усрдна молитва!

Теологија е состојба на духот, остварена од благодатта Божја.

Овде се наоѓа разликата помеѓу теологијата и философијата, помеѓу вистинската теологија и теологијата на интелектуалците.

Ако едно такво вдахновение го допре вашето срце, тоа веќе не ќе има крај на земјава.

Тоа е неисцрпно, зашто во него се наоѓа почетокот на вечниот живот.

Ако дури и вашиот телесен состав се распадне, ова вдахновение ќе живее во вас со огромна моќ! ”

– Старец Софрониј

Source: https://pokajanie.mk/2020/01/21/26009/

Related Posts

Image Description
7 months ago

Благодатниот позив на жената е да Го paѓa Христос co Силата на Светиот Дух!

…Срце на исихијата e Исусовата молитва или молитвата на срцето, т.е. непрекинатото изговарање на зборовите: Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешниот (грешната), нејзината пократка верзија: Господи Исусе Христе помилуј ме, па дури и: Господи Исусе или само Исусе. Преку Исусовата м...

Image Description
7 months ago

С. Филарет Милостив – Дoбрoдeтeлта e какo жeд! (Од Правосл. календар)

Св. Филарeт Милoстив. Oд сeлoтo Амнија вo Пафлагoнија. Вo пoчeтoкoт Филарeт бил мнoгу имoтeн чoвeк, нo дeлeјќи мнoгу милoстина на сирoмаситe и тoј станал сирoмав. Нo нe сe исплашил oд сирoмаштијата, туку сo надeж вo Бoга, кoј рeкoл: Блажeни сe милoстивитe oти ќe бидат пoмилувани, гo прoдoлжил дeлoтo...

Image Description
2 years ago

ОПСЕДНАТИТЕ ОД ДЕМОН РЕАГИРААТ НА СЕ` ШТО Е СВЕТО (Старец Пајсиј)

Старче, како некој може да го разликува оној што е опседнат со демони од оној кој е психички болен? – Па, тоа и најобичниот, најнеискусниот лекар може да го разбере. Сите оние кои се опседнати со некој демон, кога ќе се најдат во близина на нешто свето, почнуваат да се тресат. Тоа е несоборлив док...