Title : БОГОЈАВЛЕНИЕ – Те величаме, Христе, Извору на животот…!

БОГОЈАВЛЕНИЕ – Те величаме, Христе, Извору на животот…!

Example User · 6 months ago

Тропар на Богојавление

6 јануари/19 јануари

Глас 1

Кога во Јордан Те крштеваа Тебе Господи,

се покажа поклонувањето на Пресвета Троица:

Родителскиот глас сведочеше за Тебе,

именувајќи Те за Возљубен Син,

и Духот во вид на гулаб,

ја потврдуваше вистинитоста на тие зборови.

Христе Боже, Кој се јави и светот

го просветли, слава Ти!

Марков Манастир, 2020. Лето Господово 

&

&

&

Source: https://pokajanie.mk/2020/01/19/25957/

Related Posts

Image Description
1 year ago

Ангелите не се молат за да добијат нешто. Тие се несебични…

Вие се секирате и натажувате кога другите не се добри, а всушност треба да се предавате на молитви, за да дојде посакуваното преку Божјата благодат. Вие укажувате co вашата мудрост, но тоа и не е толку правилно. Тајната е во друго, а не во тоа што ќе кажеме, односно што ќе им укажеме на другите. Тај...

Image Description
3 weeks ago

Проектот за непосредна заштита на црквата „Св. Илија“ во Стар Дојран влегува во финална фаза

Во 2015 година беше извршено малтерисување на внатрешноста на црквата. Исто така, заврши и тендерската постапка, по што беше избран најповолен изведувач, кој ја започна реализацијата на предвидените активности ...Со финансиска поддршка од Министерството за култура на Република Македонија, наскоро...

Image Description
2 years ago

Беседа на Богојавлениe

Во името на Отецот, Синот и Светиот Дух! Прославувајќи го Богојавлението ние се потсетуваме дека Бог им се покажа на луѓето како Троица и дека Исус му се јави на светот како Христос. Каде се јави Христос? Каде го започна Своето дело? Дали отиде во голем град и таму се јави во Својата слава? Или, с...