ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

Борба на телото и на духот – Свети Јован Касијан Римјанин

Да го расфрламе лошото богатство, значи да ги умртвуваме пороците и страстите, a тоа не можеме да го постигнеме без борба co нив. Затоа, откако сме се откажале од светот, неизбежно ни претстои борба co страстите. Оваа работа треба да биде прва и најв...


Молитви кон Свети Нектариј Егински

Молитви кон Свети Нектариј Егински Прва молитва О, мироточива главо, светителу Нектариј, Божји архиереју! Во времето на големото отстапништво и безбожништво, си засветлил со побожност и си му ја скршил главата на прегордиот ѓавол, кој нè рануваше. За...


Не тагувај, чедо мое, бидејќи бргу ќе оздравиш … Свети Нектариј Егински

Свети Нектариј Егински Свети Нектариј е роден на 1 октомври 1846 година, во Силвира, регионот на Траки (Грција), како петто од вкупно шест деца во сиромашно семејство. Неговото име било Анастасиос Кафалас. На возраст од 14 години се преселува во Конс...


Прeпoдобен Јoван Кoлoв – пoмeѓу најгoлeмитe Eгипeтски пoдвижници

Прeпoдобен Јoван Кoлoв. Сe вбрoјува пoмeѓу најгoлeмитe Eгипeтски пoдвижници. Кoлoв oзначува “мал”, бидeјќи бил сo низoк раст. Вo Скит дoшoл заeднo сo свoјoт брат Данил и сo прeгoлeма рeвнoст сe прeдал на пoдвиг, така штo нeгoвиoт брат Данил мoрал да...


23. недела по Педесетница – “Што имаш co нас Tи, Исусе, Сине Божји?” – прашуваат демоните….

“Што имаш co нас Tи, Исусе, Сине Божји?” – прашуваат демоните. Co други зборови тоа значи: што има заедничко помеѓу Тебе и нас? Од каде оваа Твоја неочекувана и несакана посета? “Какво согласие може да има меѓу Христа u Велијар (2. Kop. 6,15)?”...


Старец Нектариј за завидливоста!

СТАРЕЦ НЕКТАРИЈ ВИТАЛИС Го прашале еднаш еден мудрец кои очи гледаат подобро: сините, црните или смеѓите. Тој одговорил: ЗАВИДЛИВИТЕ! Очите на завидливиот човек го гледаат и она што е најситно. Го гледаат дури и она што… не постои. Само едно не гледа...


„Mеѓу вас и нас постои голема провалија…“

Еден човек беше богат и се облекуваше во порфир и свила, и секој ден живееше раскошно и се веселеше. Имаше исто така, и еден сиромав, по име Лазар, кој струплив лежеше пред вратата негова; и сакаше да се нахрани со трошките што паѓаа од трпезата на б...


СОБОР НА СВЕТИОТ АРХИСТРАТИГ МИХАИЛ…

СОБОР НА СВЕТИОТ АРХИСТРАТИГ МИХАИЛ И НА ДРУГИТЕ БЕСПЛОТНИ СИЛИ УТРЕНА Тропар, глас 4. Архистратизи на небесните воинства, ние недостојните постојано ве молимеː со вашите молитви заштитете нѐ, под кровот на крилјата на вашата слава невештествена, паз...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski