ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR

Размислување за великиот пост - во современиот свет

Евидентно е дека во нашиот народ има се повеќе луѓе што постат, овој број е далеку поголем, отколку во периодот пред трииесет - четириесет години. Тој факт секако значи дека се повеќе луѓе сакаат духовно да го осмислат својот живот во...


Колку често треба да се причестуваме

Со првите векови на христиjанството, верниците често се причестувале со светите Христови таинства, со чесните тело и крв Господови. Многумина тоа го правеле дури и секоj ден. радициjата на често причестување се чувала и во следниот период. Многу свет...


Дали треба да одиме по бајачи и гатачи?

За жал денес сѐ повеќе е присутна појавата кај нашиот народ, којшто е православен традиционално, а не суштински, односно кај народот којшто е крстен, а не се црквува, да оди и да бара помош за своите проблеми, болести и страданија кај бајачите и гата...


Зошто, за христијаните е толку важно учењето дека Христос – е Бог? – ѓакон Андреј Кураев

Многу луѓе, на пример Лев Толстој, не биле атеисти, но си заминале од Црквата токму заради тој пункт од Нејзиното вероучење. Зошто христијаните настојуваат, дека Исус не бил само најдобриот учител за моралот, дека не бил само голем и умен човек, туку...


За разликата меѓу еврејската и христијанската Библија

И денес Евреите за своја света книга го имаат само Стариот завет, бидејќи тие Христос не Го препознале и прифатиле како очекуваниот Месија. Постои разлика меѓу нивната Библија и нашиот Стар завет, како по бројот, така и по редоследот на книгите во б...


Вознесение Христово (Спасовден)

По 40 дена од Своето Воскресение, Христос ќе се вознесе на небото, и со тој настан се запечатува целото Негово спасително дело. За овој настан, од евангелистите накратко споменува Марко (16,19-20), а најмногу Лука (Лк 24,50-53 и Дела 1,1-11). Исто к...


За Светото писмо (Библијата)

Во текот на целата историја, од создавањето на светот па сè до денес, Бог е во постојано општење со човекот. Според Неговата Промисла, Он на најразлични начини им се откривал на луѓето и ги соопштувал основните вистини за Себе, за светот и за човеко...


За православното богослужение (2)

 Христијанството како свештен материјализам Литургијата (и богослужението воопшто) не претставува само молитви, туку содржи и физички дејствија, обреди или чинови. Според христијанското учење, човекот не е само душа, туку и тело, така што материјалн...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski