Title : Љубовта е најмелодичната нота на животот

Љубовта е најмелодичната нота на животот

Example User · 7 months ago

    0 minutes, 1 second


Љубовта е најубавиот цвет во градината на доблести, коишто колективно го сочинуваат букетот на проникливоста. Таа е најживописната боја во рамките на виножитото на Евангелското небо.
Таа е бисер со најголема цена од круната на верата. Таа е клучот што ги отвора сите врати на човечките односи.
Таа е лекот што ја лечи секоја болест на душата и телото. Таа е огледало со илјадници отсликувања на Бога. Таа е среќната насмевка на пролетта. Таа е најмелодичната нота на животот. Таа е Евангелска и ангелска химна на небото.
Извесен светител би се молел со овие зборови: „Господи, дозволи ми да им помогнам на другите, а не другите да ми помагаат. Дај ми сила да сакам, а не да бидам сакан. Дај ми сила да имам разбирање, а не да бидам разбран.“
Љубовта, начинот на којшто мислеше нашиот Господ, а не начинот на кој е погрешно разбран и искривен од луѓето, е израз на жртвување. Таа е како духовна арома. (Еф.4: 18)
Му припаѓа на срцето како плод и дар за нашето расположение.
Љубовта не се мери со тоа што давате, туку според тоа како давате.
Љубовта не ја протега само вашата рака, туку го дава и срцето.
Ако знаете да се споделите со другите, тогаш знаете како да сакате. „Зашто Бог сака весел дарител“ (9 Кор. 9: 7) им вели Павле на Коринтјаните.
Бог ја сака милостивата личност која дава изобилно, со весело лице и со своја волја.

Старец Ефрем Аризонски

Source: https://www.mocdanz.org.au/mk_MK/%d1%99%d1%83%d0%b1%d0%be%d0%b2%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%b

Share:

Example User

All author posts

Related Posts

Image Description
2 months ago

Митрополит Струмички Наум: Дејствување сега и овде (30.01.2021 17:13)

Митрополит Струмички Наум     Дејствување сега и овде (30.01.2021 17:13)Сѐ нешто чекаме да се случи, па да преземеме некакви конкретни чекори кон подобрување на нашиот духовен живот. На пример, подобри услови за молитва.Или, чекаме работите во нашиот живот да станат поедноставни...

Image Description
7 months ago

Свети Ѓорѓи Кратовски

СВЕТИ ЃОРЃИ КРАТОВСКИ Свети Ѓорѓи Кратовски остави вечна порака за Македонецот како се брани својата татковина, како се победуваат човечките страдања, како се здобива човечката храброст и како се добива последната победа на земниот живот со силната љубов и вера во Божјата вечна правда и својот народ...

Image Description
6 months ago

Не сме дошле во манастир за некој да ни ја гали суетата… (Митрополит Наум)

За самооправдувањето Самооправдувањето е болест која е пораширена, понезабележлива и потешка од судењето и осудувањето. Самооправдувањето и осудувањето се две страни на една гревовна состојба – гордоста. Пораширена – затоа што, најчесто, дури и тие што внимаваат да не осудуваат и да не им судат на д...