Title : Митрополит Струмички Наум: Христијанскиот идентитет е единствен идентитет што Христијаните го имаат

Митрополит Струмички Наум: Христијанскиот идентитет е единствен идентитет што Христијаните го имаат

Example User · 7 months ago

7.Vselenski.soborЛуѓето што се крстени си мислат дека и автоматски се христијани, но не сфаќаат дека нивните дела не го говорат истото. Најмногу ги издава нивната внатрешна насоченост кон барање, а не кон давање – како што Богочовекот Христос го даде Својот живот за спасение на човекот и светот.
Клучна грешка што таквите христијаните ја прават е тоа што не го восогласуваат начинот на својот живот со степенот на духовниот развој, и со местото и улогата што ги имаат во Црквата и општеството.

Source: http://preminportal.mk/duhovnost-2/besedi-2/22537-mitropolit-strumichki-naum-hristijanskiot-identitet-e-edinstven-identitet-shto-hristijanite-go-imaat

Share:

Example User

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Неколку интересни факти за св. Спиридон Чудотворец

Денес Црквата го празнува споменот на светиот чудотворец Спиридон, епископ Тримитунски. Еве неколку интересни факти од неговиот живот и чуда: 1. Св. Спиридон бил родум од Кипар, побожен овчар, оженет и имал една ќерка, Ирена. По упокојувањето на неговата сопруга, и тој и ќерка му се замонашиле....

Image Description
6 months ago

Работна средба

На 9.01.2020 година, Митрополитот Кумановско-осоговски г.Јосиф во својот кабинет оствари работна средба со директорот на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците – Скопје д-р Скендер Асани. Митрополитот г.Јосиф и Директорот д-р Скендер Асани, потпишаа Меморандум за соработка во облас...

Image Description
10 years ago

Митрополит Методиј - ДАЈТЕ ИМ ВИЕ ДА ЈАДАТ!

Затоа Тој и им кажа: дајте им вие да јадат. Не очекувајте некој друг да го реши тој проблем, не земајте пасивна улога во решавањето на било кој проблем во животот. Не одложувајте ја помошта што можете да им ја дадете на луѓето. Не бидете скржави во милосрдието.