Title : Митрополит Струмички Наум: Пробивање низ темнината (18.05.2020)

Митрополит Струмички Наум: Пробивање низ темнината (18.05.2020)

Example User · 2 months ago

TVITer75Но, бидејќи над вистинската вера, низ вековите, незабележливо се наталожиле и одомаќиниле уште неколку темнини, денес, оној што ќе поверува, ќе треба да се пробие и низ овие темнини; а тоа се: темнината на поистоветувањето со државата, темнината на поистоветувањето со нацијата (народот) и темнината на поистоветувањето со партијата. Христијаните може да се поистоветат само со Христос,

Source: http://preminportal.mk/duhovnost-2/besedi-2/23080-18-05-2020

Related Posts

Image Description
1 month ago

Што означуват празникот `Преполовение на Педесетница`?

Преполовение: Премудроста Божја Еден од Господовите празници е празникот Преполовение на Педесетница, којшто се празнува во Црквата на средината од периодот од празникот Воскресение Христово до празникот Педесетница, т.е. во средата пред Неделата на Самарјанката (5. недела по Велигден). Можеби е неп...

Image Description
3 weeks ago

Чудата на Пресвета Богородица (II дел )

Епископ Велички   Гаврил Светогорец: ЧУДАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ЧУДО 4.За чудото што станало во една црква на пресвета Богородица, наречена „Иеорија" За време на православните цареви Михаил и света Теодора, во Цариград имало некој судија по име Антониј, кој во својот двор им...

Image Description
2 years ago

Ако сострадате со оној кој страда – ќе се втемелите во мачениците…

Послушајте ме! Не ја смутувајте својата душа заради тоа што сте немоќни и што не се поправате. Се разбира, вие можеби мислите дека не се поправате, но се надевам дека по малку се поправате во она за што не сте свесни, а тоа е доволно. Тоа себепоправање не е големо, но може да биде доволно за спасен...