Мојот однос со свети Силуан Атонски

Example Super-Admin User · 4 months ago

    1 minute, 30 seconds


TViTer435

Мојот однос со свети Силуан Атонски

Го прочитав  житието на свети  Силуан  Атонски пред многу години. Тешки години,  полни со панични кризи и длабока тага што го следеше мојот живот. Но, завршувајќи ја книгата „Свети Силуан Атонски“, почувствував дека некој ме сака. Светлината влезе во мојата душа. Реков: „Еве еден светител  кој ги допрел границите на очајанието. Кој бил ужаснат од тагата и темнината што ги носиме во себе. Кој знаел што значи да се доживее болка во срцето. Кој, фрлен на колена, повторно се исправувал...“
Нема поисцелителна и поутешна вест за болен од тоа кога ќе дознае дека има некој друг кој страда како него. Чувството дека не е единствениот во болката му дава храброст и сила.
          Свети Силуан почувствувал пекол, ментален и духовен колапс, тага, безнадежност и очај. Бил како мене и сите луѓе, светол и темен, со внатрешни противречности, а не ангелски недостапен и човечки туѓ. Имал искуство од човечка борба и тешките услови на животот.
Светителот не е совршена личност, но облагодатен  од Светиот Дух. А Светиот Дух те осветува не затоа што си свет, туку затоа што си смирен и знаеш да сакаш.
      Во Црквата Христова, а не во религиозната постројка на нашите проекции, болката и човечката немоќ не се лицемерно украсени . Не се чувствувате виновни затоа што не ви е добро. Не стравуваш  ниту биваш заплашен затоа што не си совршен. За светиите на Црквата, грешникот е повреден, а не лош човек. Во Црквата не сте спасени поради вашето совршенство, туку поради свесноста за вашата немоќ, која целосно му ја доверувате на Бога. Не те спасуваат твоите доблести, туку Божјата љубов.
Ова е мојата врска со Свети Силуан, која започна во еден од најтешките периоди од мојот живот, и решив да ви ја признаам денес, велејќи ви да не се плашите. Бидејќи колку и да е страшен Пеколот, Бог може да го претвори во Рај, колку и да ни се чини спор, тој секогаш се отвора.

TViTer428
Автор: о. Харалампиј Пападопулос

Извор: sveticarboris.net


За Преминпортал: Симеон Стефковски

24.09.2022

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost/duhoven-azbuchnik/25269-mojot-odnos-so-sveti-siluan-atonski

Share:

Example Super-Admin User

Perferendis aliquam velit aut non qui voluptas. Velit est voluptatem qui eum rem laboriosam ut. Blanditiis magni earum quo unde repudiandae sequi. Delectus autem quis dolores. Ut rerum aut illum possimus. Officiis placeat ducimus aut harum quos. Est in aspernatur animi. A aut et esse ex dolore sed. Incidunt rerum sed modi culpa. Expedita quia inventore iure aliquam. Itaque laboriosam vel fugiat aut.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Старец Ефрем Филотејски: За послушанието

  Послушанието има вредност единствено кога низ страдање и труд се отсекува самоволието. Страсните навики наликуваат на трнливи корења и природно е дека секој што сака да ги искорне ќе почувствува болка, ќе се боцне и од раката ќе му потече крв. Истото се случува и кога заради послушание кон ду...

Image Description
2 years ago

Митрополит Антониј Блум - ЗАКЛУЧОЦИ ОД ЖИВОТОТ

(Обновено)  ЗАКЛУЧОЦИ ОД ЖИВОТОТ Митрополит Антониј Блум Човекот самиот себеси си го заклонува видикот Од година во година се собираме двапати – за време на Големиот пост и за време на Божиќниот пост – за да, пред лицето на сопствената совест, пред лицето на Божјата вистина, пред Животот, ги...

Image Description
1 year ago

Арх.Тимотеј Каламберидис: Наоѓање на моштите на свети Нектариј Егински

(3 септември 1953)Архимандрит Тимотеј КаламберидисВо манастирот стигнав во октомври 1952 година, на возраст од 55 години. Следната година, конкретно на 2 септември 1953, се случи отворањето на светите мошти на свети Нектариј.Откопувањето, како што беше одлучено летото, започна откако се стемни. Беше...