Title : НЕДЕЛА ТРЕТА ОД СВЕТИОТ ПОСТ – ГОЛЕМА ВЕЧЕРНА

НЕДЕЛА ТРЕТА ОД СВЕТИОТ ПОСТ – ГОЛЕМА ВЕЧЕРНА

Example User · 4 months ago

НЕДЕЛА ТРЕТА ОД СВЕТИОТ ПОСТ ГОЛЕМА ВЕЧЕРНА

На Господи, повикав, земаме 10 стиха, и пееме 3 стихири воскресни од Осмогласник, 3 источни и 4 на чесниот крст, глас 5.

Засветли, крсту Господов, молњи светлозарни на твојата благодат, во срцата на оние што те почитуваат, и набожно со љубов те целиваат, со кој тагата солзлива се уништи, и од смртните замки се избавивме, и до трајната радост дојдовме.

Покажи ги убавините на твоето благолепие, подај им награда заради воздржанието на твоите слуги, кои верно го бараат твоето богато застапување, и милост голема.

Радувај се, крсту живоносен, на Црквата рају красен, дрво на нетление, кое ни дава наслада на вечната слава; со кое се изгонуваат бесовските полкови, и се веселат ангелските чинови, а собранијата на верните празнуваат.

Оружје непобедливо, неразрушлива тврдино, на царевите победо, на свештениците похвало! Христовите страдања сега дај ни да ги достигнеме, и милост голема.

Радувај се, крсту живоносен, на благочестието непобедлива победо, рајска врато, на верните тврдино, на Црквата оградо: со кој гнилежот се разурна и се уништи, и моќта на смртта се победи, а ние се вознесовме од земјата на небото; оружје непобедливо против бесовите, славо на мачениците, вистински украсу на преподобните; на спасението пристаниште; кој на светот му даваш милост голема.

Дојди првосоздадена двојко (Адаме и Ево), која отпадна од соборот на горните, со зависта на човекоубијци, со горчливото задоволство од некогашното јадење од дрвото.

Ете, навистина, сечесното дрво иде пред нас, со радост пријдете и целивајте го, и со вера повикајте кон него: Ти си нашата помош, крсту сечесен, дрво богоблажено, садницо небесна; откако со неговиот плод се причестивме, нетление добивме, откако првиот рај сигурно го примивме, и милост голема.

Слава: глас 3:

Христе Боже наш, Кој прими доброволно распнување заради општо воскресение на човечкиот род, си ја примил на крстот, со багреницата на твојата крв, повелбата царска за наше ослободување човекољубиво си ја потпишал. Не презирај нè во опасноста во која што се наоѓаме, поради тоа што повторно сме одвоени од тебе; на Твојот народ во неволја смилувај се; стани и победи ги нашите непријатели, како сесилен.

И сега: богородичен од редовниот глас (догматик). Вход. Светлино тивка:

Прокимен: Господ се зацари: Ектенија, и остатокот како и обично.

На литија, стихири на храмот.

Слава, и сега: глас 5:

Сета твар, гледајќи Те како висиш на крстот необлечен – Тебе, Создателот и Творецот на сè, од страв трепереше и редеше: Сонцето си ја помрачи светлината, земјата трепереше, камењата се распаѓаа и завесата на храмот се раздра; мртвите од гробовите станаа и ангелските сили се исплашија, говорејќи:

О чудо! Судијата е суден! И доброволно страда за спасение на светот и за негово обновување.

На стиховни, стихири самогласни.

Слава, и сега: глас 4:

Господи, Кој му помагаше на Давида да ги победи иноплемениците, и на верниот народ наш помагај му, и со оружјето крсно одбиј ги нашите непријатели; покажи ги на нас, Милосрден, твоите древни милости, и да разберат навистина дека си Ти Бог и дека ние, коишто се надеваме на Тебе, победуваме, ние кои се молиме на твојата пречиста Мајка, да ни дарува милост голема.

Тропар: Богородице Дево: (2-пати); и на крстот еднаш. Глас 1:

Спаси ги, Господи, луѓето твои и благослови го твоето наследство, победи на благоверниот народ наш над непријателите давајќи му, и со крстот твој пазејќи го твоето население.

И остатокот од бдението, како и обично.

Изворː ПОСЕН ТРИОД

Подготви Светланка Трајчева

Source: https://pokajanie.mk/2020/03/19/nedela-treta-od-svetiot-post-praznuvame-poklonuvane-na-chesniot-i-zhivotvoren-krst/

Related Posts

Image Description
1 year ago

Колку ли само животот би бил прекрасен кога луѓето би ја слушале совеста?! (Старец Сампсон)

Мораме да знаеме дека нашиот инструмент, кој се нарекува совест, е многу нежен инструмент. Понежен и од дамскиот часовник, нели? Со дамскиот часовник нема да собирате дрва. Ќе се расипе. Механизмот ќе му се оштети. Така е и со вашата совест. И најмалото беззаконие се одразува на совеста како во огле...

Image Description
1 month ago

Троичната основа на битието

ПРВ ДЕЛОпшти поглавјаОД БЛАГОДАТТА ДО СЛОБОДАТАПРВО ПОГЛАВЈЕТАЈНАТА НА ЛИЧНИОТ БОГ ТРОИЧНАТА ОСНОВА НА БИТИЕТОa.Меѓу Света Троица и пеколот Учењето за Света Троица во Православието не е само догматски канон или една област од схоластичка теологија, туку прашање на животот и смртта, со оглед на тоа...

Image Description
2 years ago

ГЛЕДАТЕ ЗАВИДЛИВОСТ КАЈ ДРУГИОТ? МОЛЕТЕ СЕ И ФРЛЕТЕ И ЉУБОВ НА ЗАВИДЛИВОСТА!(“Животот и словата на Старец Порфириј Кавсокаливит”)

ЗА ДА ДОЈДЕ ХРИСТОС ВО НАС, НАШЕТО СРЦЕ ТРЕБА ДА Е ЧИСТО Божјата благодат не’ учи на нашата должност. За да ја привлечеме потребни се љубов и копнеж. Божјата благодат бара божествена љубов. Доволна е љубовта за да не’ доведе во соодветна „форма” за молитва. Христос Самиот ќе дојде и ќе се наведне д...