Title : О Пресвета Госпоѓо, Владичице Дево Богородице!

О Пресвета Госпоѓо, Владичице Дево Богородице!

Example User · 7 months ago

О Пресвета Госпоѓо, Владичице Дево Богородице,

прими ја мојава недостојна молитва и

зачувај ме од нагла смрт и пред крајот дај ми покајание (три пати)

&

Богородице Дево, радувај се благодатна Марие Господ е со Tебе.

Благословена си Ти меѓу жените и благословен е плодот на Твојата утроба,

зашто си го родила Спасителот на душите наши.

Богородице Дево, радувај се благодатна,

зашто телесно во утробата го носеше Синот Божји;

Радувај се оти го роди,

Радувај се, оти мудреците му се поклонија,

Радувај се, оти Христа по три дена си го пронашла во храмот,

Радувај се, оти Христос воскресна од мртвите и се вознесе на небесата,

Радувај се, оти Ти самата на небесата си земна,

Радувај се, оти Тебе сите небесни жители ти се послушни.

Радувај се, оти се` што сакаш можеш да направиш.

Радувај се,

Оти блиску си до пресвета Троица.

Радувај се, Благодатна Марие, Господ е со Тебе.

Source: https://pokajanie.mk/2020/01/02/25684/

Related Posts

Image Description
4 years ago

Иларион Алфеев: Симфонијата на надворешните црковни врски (2)

Втор и последен дел од интервјуто – Вие така бестрашно се нурнавте во сферата на Јохан Себастијан Бах. Познато е дека врв на неговата вокално-драматична музика станал токму ораториумот „Страданија според Матеј“. Колку тој е во созвучност со Вашето творение? – Мојата идеја се состоеше во тоа, старат...

Image Description
2 years ago

Протоереј Антониј Петрушевски: Не бој се, Захарија, зашто се услиша твојата молба...

По многу години праведен живот пред Бога, истовремено, по многу години мачна бездетност и многугодишно трпеливо поднесување на осуда од луѓето, архангелот Гавриил се појавил пред Захарија и му рекол: „Не бој се, Захарија, зашто се услиша твојата молба и жена ти Елисавета ќе роди син, и ќе му ставиш...

Image Description
8 months ago

Старец Нектариј за завидливоста!

СТАРЕЦ НЕКТАРИЈ ВИТАЛИС Го прашале еднаш еден мудрец кои очи гледаат подобро: сините, црните или смеѓите. Тој одговорил: ЗАВИДЛИВИТЕ! Очите на завидливиот човек го гледаат и она што е најситно. Го гледаат дури и она што… не постои. Само едно не гледаат: ДОБРОТО! Ма го гледаат и тоа, но погрешно, зат...