б. Православната духовност Православната духовност е христијанска духовност, образувана во Црквата и изразена како Предание и живот. Таа всушност е историско и есхатолошко единство и заедница на животот на верникот со животот на Света Троица, заедница остварена во Црквата, во богочовечкото Тело Христово. Во Православието не говориме за религија и за религиозно чувствување, туку за … Продолжи со читање Обележја на православната духовност

Originalen post ...