Отец Хараламбос Пападопулос: Нема среќни деца без среќни родители

Example Super-Admin User · 7 months ago

    1 minute, 16 seconds


– Правам сѐ за да бидат среќни моите деца.

– Да?

– Работам една или две работи. Им обезбедувам сè облека, храна, курсеви за дополнително учење, и што и да сакаат. Можеби прилично сум отсутен од дома, можеби не ги гледам доволно, но знам дека не се гладни. Не би сакал ништо да им недостасува.

– А што ако ти им недостасуваш? Дали некогаш си размислувал за тоа? Велите дека правите сè за да ги направите среќни, но дали некогаш сте ги прашале што навистина би ги усреќило? Дали сте ги погледнале в очи и сте ги прашале „Што ви дава вистинска радост?“ Бидете сигурни дека би ви одговориле „Нашата радост е вие да бидете среќни…“.

Нема среќни деца без среќни родители.

Нема среќни деца таму каде што нема љубов и животна радост.

На децата им е потребен пример од животот кој ќе ги одржува јаки и обединети во страшните животни тешкотии, а тоа се радоста, верата и надежта на нивните родители.

Пред некој ден читав интервју на еден млад актер кој рече „Мајка ни сама нѐ одгледа, во нашата куќа секогаш немавме многу храна, но имавме многу радост. Во нашата куќа немаше беда“.

Вашите деца нема да бидат среќни само ако се сити.

Ќе бидат среќни ако разговарате и си играте со нив, ако ве гледаат паметни и силни, ако им дадете вредности и идеали во кои треба да веруваат, ако имаат среќни личности покрај себе. Бидете им херои на вашите деца, а не пример кој би сакале да го заборават или да го избегнат.

Бидете оние кои ќе им ги исполнат срцата, а не ормарите во домот.

Извор- https://www.cudo.rs/%d0%be%d1%82%d0%b0%d1%86-%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%be%d1%81-%d0%bf%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%83%d0%bb%d0%be%d1%81-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5/?fbclid=IwAR1pWatYunzx9TzEkcCy8dUoveJsPz7EGp5Uvf0Gl_9q_1sCLGAlESrNpVY

Source: https://www.tiveriopol.mk/otec-haralambos-papadopulos-nema-srekni-deca-bez-srekni-roditeli/

Share:

Example Super-Admin User

Perferendis aliquam velit aut non qui voluptas. Velit est voluptatem qui eum rem laboriosam ut. Blanditiis magni earum quo unde repudiandae sequi. Delectus autem quis dolores. Ut rerum aut illum possimus. Officiis placeat ducimus aut harum quos. Est in aspernatur animi. A aut et esse ex dolore sed. Incidunt rerum sed modi culpa. Expedita quia inventore iure aliquam. Itaque laboriosam vel fugiat aut.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 years ago

Физиологија и анатомија на мажот и жената

(Извадок од беседа) Митрополит Николај Месогејски …Обично велиме, дека двајца луѓе се сакаат и дека треба да се земат, па дури и ако се од ист пол. Не! Целта е љубовта да даде единство. Ќе ви кажам што значи тоа. За да има единство, душевно и телесно, на душите и телата, психофизичко, да за...

Image Description
3 years ago

Светиот апостол Ерма: „ПАСТИР“ (Видение третo. Глави 3-6.)

  од Ерма Видение третo. Глави 3-6. Глава 3. Откако ми го покажа тоа, Старицата посака да си замине, но јас ì реков: - Госпоѓо, каква полза имам што го видов ова, ако не разбирам што значи таа градба? Таа ми одговори: - Љубопитен човек си, штом сакаш да го разбереш значењето на Кулата. - Нав...

Image Description
1 year ago

Меѓу небо и земја – Спомен на Старец Пајсиј Светогорец

Што се однесува на отец Пајсиј, еве еден благодатен настан кој е непосредно поврзан со него и неговиот живот. Снимено на магнетофонска трака, за која не знам со сигурност кој ја снимил, а мислам дека е некој монах од манастирот Ставроникита, ви го пренесувам она што мислам дека е посебно значајно за...