Title : Преподобна Софија Клисурска

Преподобна Софија Клисурска

Example User · 3 months ago

Преподобната Софија Хотокуриду е родена во 1883 година во село Сари-папа, централен Понт. Се омажила во 1907 година, а три години подоцна родила дете, кое загинало во трагичен настан (било изедено од диви свињи во гората). Подоцна нејзиниот сопруг починал во турските воени логори. Останала вдовица и се оддала на аскетски живот во планината, строго... Continue Reading →

Source: https://crkvaveles.wordpress.com/2020/05/06/sofija-klisura/

Share:

Example User

All author posts

Related Posts

Image Description
7 months ago

КАКО ТРЕБА ДА ГИ ПРАЗНУВАМЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ ПРАЗНИЦИ!

КАКО ТРЕБА ДА ГИ ПРАЗНУВАМЕ ПРАВОСЛАВНИТЕ ПРАЗНИЦИ Митрополит Брегалнички г . Иларион (извадок од беседа) …. . Зашто , вака вели Господ : „ Дојдете , благословени од Мојот Отец ; наследете го царството, приготвено за вас од почетокот на светот; оти гладен бев и ми дадовте да јадам; жеден бев и...

Image Description
9 months ago

Њутн – за воскресението!

„…Еднаш големиот научник Њутн беше поканил гости дома. Во разговорот станало збор и за воскресението на мртвите. Некои изразиле сомневање дека тоа може да се случи. “Кој ќе го собере распрснатиот прав од починатите тела, за да направи нови тела за душите?” прашале тие. Њутн молчеливо зел еден...

Image Description
2 years ago

Колку е убаво кога браќата живеат заедно

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!Колку е убаво и колку е мило кога браќата живеат заедно. Тоа е како миро врз главата што се лее по брадата, брадата Аронова, што се лее по полите од одеждата негова, како роса Ермонска, која паѓа на горите Сионски, зашто таму Господ дал благослов и живот вече...