Title : Рождество Христово /Ефрем Сирин/

Рождество Христово /Ефрем Сирин/

Example User · 7 months ago

Рождество Христово Ефрем Сирин

&

„Секој ќе падне во крајна недоумица откако ќе размисли за чудото:

како Бог слегол од небесата и си приготвил живеалиште во Мајчина утроба;

како Божјата природа се облекла во човечко тело и не се гнасела да живее девет месеци во утроба;

како утробата, бидејќи тело, можела да држи во себеси оган, и како во слабата утроба живеел пламен, без да ја изгори?!

Како што капината на Хорив Го криела во себеси Бога – така и Марија Го носела во својата утроба Христа.

Ново чудо извршил Бог во средината на земнородените: и Сам се раѓа од Жена Која не познала маж – и Оној, Кој Го проповеда, се раѓа не по редот на природата.

Тој го мери небото со Својата педа, а се полага во јасли во размер на земна педа.

Морето го поставува во Својата дланка, а се раѓа во пештера. Неговата слава ги полни небесата – пештерата, пак, го открива величието Негово“.

Св. Ефрем Сирин

Source: https://pokajanie.mk/2020/01/02/25008/

Related Posts

Image Description
2 years ago

Љубовта е во единството

Елате, благословени од Мојот Отец; наследете го Царството, приготвено за вас од почетокот на светот.(Матеј 25,34)Драги браќа и сестри,Од нашата земја Македонија дојдовме при Вас во Виена, во третата подготвителна недела позната како Месопусна недела кога од исхраната ги отфрламе месните производи, о...

Image Description
7 months ago

Митрополит Струмички Наум: Христијанскиот идентитет е единствен идентитет што Христијаните го имаат

Луѓето што се крстени си мислат дека и автоматски се христијани, но не сфаќаат дека нивните дела не го говорат истото. Најмногу ги издава нивната внатрешна насоченост кон барање, а не кон давање – како што Богочовекот Христос го даде Својот живот за спасение на човекот и светот.Клучна грешка што так...

Image Description
2 years ago

МОЛИТВА ЗА МИР!

МОЛИТВА ЗА МИР Човекољубив Господи, Боже на љубовта и мирот, побрзај и простри ја над нас Твојата моќна закрила. Не допуштај раздорите и гневот да ги разделат народите и направи да заживеат за мир во светот, благословен од Тебе, зашто Ти ни заповеда да се љубиме еден со друг. Осветли ги срцата на л...