Свети Порфириј Кавсокаливит: Црквата е Рај на земјата

Example Super-Admin User · 8 months ago

    1 minute, 41 seconds


Служејќи му на Бог, живееш во рајот. Ако го запознаеш и ако го засакаш Христос, живееш во рајот. Христос е рај. Рајот почнува овде. Црквата е рај на земјата. Многу сличен – дури и ист – со тој на небесата. Истиот рај кој се наоѓа на небото се наоѓа и овде на земјата. Овде сите души се едно, како што во Света Троица се три божествени Лица – но меѓусебно соединети да прават едно Битие.

Нашата главна грижа е да се посветиме на Христос, односно да се соединиме со Црквата. Ако влеземе во Љубовта Божја, тогаш влегуваме во Црквата. Ако не влеземе во Црквата, ако не станеме едно со овдешната земска Црква, тогаш постои ризик деке ќе ја изгубиме и онаа небесната. А кога велиме небесна, не треба да мислиме дека во идниот живот ќе наидеме на градини полни со цвеќе, на ридови, реки и птици. Таму ја нема овоземската убавина. Таму постои нешто друго, нешто сосема возвишено. Но за да стигнеме до него, претходно треба да поминеме низ земските слики и убавини.

Кој живее со Христос, станува едно со Него и со Црквата Негова. Живее вон себе од восхит. Таквиот живот се разликува од животот на другите луѓе. Таквиот живот е радост и веселба, полет во небесните висини. Тоа е животот на Црквата, животот на Евангелието. Тоа е Царството Божјо, Царството Божјо во нас (Лука 17,21). Во нас се вселува Христос, а ние почнуваме да живееме во Него. Се случува нешто слично како што се случува со парче железо. Ако го ставиме во оган, тоа станува оган и светлина; а штом го извадиме од оганот, повторно е обично, темно железо; повторно е мрак.

Во Црквата доаѓа до божествено соединување меѓу Бог и луѓето. Во Црквата се обожуваме. Кога сме со Христос, ние сме во светлина и тогаш не постои мрак. Светлината, меѓутоа, не трае постојано; нејзиното присуство зависи од нас. Ни се случува истото што се случува со железото кое потемнува штом се извади од оганот. Мракот и светлината не одат заедно. Никогаш истовремено не може да имаме мрак и светлина. Или светлина или мрак!

Кога ќе го запалиш светлото, мракот исчезнува.

Од книгата „Живот и поуки на Свети Порфириј Кавсокаливит“

Извор- https://www.cudo.rs/%d1%81%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d1%81%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%82-%d1%86%d1%80%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d1%98%d0%b5-%d1%80%d0%b0/?fbclid=IwAR1q0Eqk47sNt9q1wU5IUt8VBoR9DCplMbkbYHYEJg34a-k35uH5dJkKuzg

Source: https://www.tiveriopol.mk/sveti-porfirij-kavsokalivit-crkvata-e-raj-na-zemjata/

Share:

Example Super-Admin User

Perferendis aliquam velit aut non qui voluptas. Velit est voluptatem qui eum rem laboriosam ut. Blanditiis magni earum quo unde repudiandae sequi. Delectus autem quis dolores. Ut rerum aut illum possimus. Officiis placeat ducimus aut harum quos. Est in aspernatur animi. A aut et esse ex dolore sed. Incidunt rerum sed modi culpa. Expedita quia inventore iure aliquam. Itaque laboriosam vel fugiat aut.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 years ago

Отец Александар Мењ: Кредо

Барате да го изложам моето кредо. Иако кредото на секој христијанин и, се разбира, свештеник, веќе е изразено во Символот на верата. Вашето прашање е сосема во ред. Христијанството е неисцрпливо. Уште во апостолско време, среќаваме цел ред на видови христијанство, кои се дополнуваат еден со друг. И...

Image Description
3 years ago

Архимандрит Андреј Конанос: Вoздвижение на Чесниот Крст Господен – V дел

 Кога ќе стигнеш до тоа да кажеш дека другите страдаат повеќе од тебе, тоа значи дека си напреднал, дека си созреал, дека си се утврдил ,дека болката успеала да ти ја предаде својата лекција, да те научи на љубовта, да те научи на големината на твојата душа, да те научи да проштеваш на сите, да...

Image Description
1 year ago

Какo да гo пoбeдимe нeпријатeлствoтo на нашитe нeпријатeли? (17.02.2022)

 Какo да гo пoбeдимe нeпријатeлствoтo на нашитe нeпријатeли?Сo oтстапувањe, сo крoткoст и сo мoлитва. Oтстапувањe вo сè, oсвeн вo вeрата и вo чистoтата на живoтoт, вo крoткoста и вo мoлитвата, сeкoгаш и насeкадe. Св. Амврoсиј пишува: “Тoа e oружјeтo на правeдницитe, oтстапувајќи да пoбeдуваат,...