ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR


Искушенија и несреќи во светот – последица на моралното дегенерирање…!

„…Безбожноста и моралната расипаност почнаа да ја поплавуваат земјата. Народните неволи се нижеа една по друга. Тогаш во народот се појавува големиот пророк Илија. Според својата духовна убавина и морална чистота, тој навистина бил „земен ангел...


– ЗА ОСУДУВАЊЕТО КОЕ СЕ ПРАВДА КАКО РЕВНОСТ, БРАНИТЕЛ ЗА ВИСТИНАТА –

+`(Да се прочита, за да ги подзатвориме устите и да ги подотвориме срцата) – ЗА ОСУДУВАЊЕТО КОЕ СЕ ПРАВДА КАКО РЕВНОСТ, БРАНИТЕЛ ЗА ВИСТИНАТА – Ревноста може да биде конструктивна и добродетелна, кога извира од чисто и љубовно срце, и од...


КАКО ДА СЕ СПАСУВАМЕ ВО СВЕТОТ

Светоотечка ризница КАКО ДА СЕ СПАСУВАМЕ ВО СВЕТОТ „Секој кој живее побожно ќе биде клеветен и гонет“ Преподобен Антониј Велики Биди трудољубив во читањето на светите списи, а особено во читањето на Светото Писмо. Тоа ќе ги истера од тебе сите нечист...


Светите отци за редовното причестување

ЗА СВЕТАТА ТАЈНА ПРИЧЕСТ Не бидете мрзливи, туку пристапувајте ѝ на чашата на Животот, Бесмртноста, Љубовта и Светоста со страв од Бога и вера. А кој не сака и не се грижи за тоа, тој не Го сака Исус Христос и нема да Го добие Светиот Дух, и, со само...


„Зошто ти мене ме учиш, кога јас сум повоцрковен од тебе!

ЗА ТОА ДЕКА НЕ ПОСТОИ „ДУХОВЕН СТАЖ“ Прашањето е дискутабилно, зашто постојат многу верници кои се повикуваат на овој контекст, свесно или несвесно. Од типот: „Јас сум подолго во верата од тебе, па повеќе знам!“ или „Кога јас станав побожен ти се нем...


Дали постапувам исто како и Христос што постапува со оние што го повредуваат?

„Реално простување се случува кога се молиме за оној што нѐ повредил (или заради високото мислење за самите себе, што најчесто е така, мислиме дека нѐ повредил); кога не го озборуваме, судиме и осудуваме тој што нѐ повредил; и кога на дело му помагам...


Што да направиме за починатите? Серафим Роуз

Што да направиме за починатите? Бескрајна и неутешна би била нашата жалост за ближните кои се упокоиле ако Господ не ни дал вечен живот. Нашиот живот би бил бесцелен кога би завршил со смрт. Тогаш, каква би била користа од добродетелниот живот и добр...


Душата е Христова невеста!

„Чување на умот“ & Љубовта кон овоземното ја пустоши душата, и таа тогаш станува безживотна, се гордее и не сака да Му се моли на Бога. Непријателот, гледајќи дека душата не е со Бога, ја крши и слободно ѝ го вметнува во умот она што го сака, ед...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski