ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR


Наоѓање на главата на Свети Јован Крстител (Од Правосл. календар)

Наоѓање на главата на Свети Јован Крстител Великиот и славен Крстител Јован беше убиен по желба и наговор на злобната Иродијада, жената на царот Ирод. Откако му ја отсекоа главата, Иродијада нареди да не му ја погребуваат заедно со телото, зашто се п...


Вистински триумф на Православието (Недела на православието)

…Само преку носењето на Крстот можеме да се удостоиме со радоста на заедничарењето. На секоја неделна Утрена, после читањето на Евангелието велиме: Со Крстот радоста дојде за сиот свет. Само преку Крстот можеме да се здобиеме со радоста на заед...


НЕДЕЛА СИРОПУСНА – Изгонувањето Адамово

НЕДЕЛА СИРОПУСНА Изгонувањето Адамово. & СИНАКСАР Стиховиː Светот горчливо нека заплаче со родоначалницитеː Оној што отпадна, заедно со паднатите (ангели), поради слатката храна. Оној што отпадна, заедно со паднатите (ангели), поради слаткат...


Спомен на преподобен и рамноапостолен отец наш Кирил учител Солунски

Спомен на преподобен и рамноапостолен отец наш Кирил учител Солунски УТРЕНА Тропар, глас 4. Откако за своја сестра ја зеде премудроста, прилежно, уште од пелени, богогласен (Кириле), и ја приведе како пресветла чиста девица, со неа си ја украсил свој...


Свети великомаченик Ѓорѓи Кратовски – (Од православниот календар за 24. 2.)

Свети великомаченик Ѓорѓи Кратовски Македонец од градот Кратово. По занает златар. Во срцето и со сета душа христијанин. Имаше осумнаесет години кога Турците сакаа да го потурчат, но остана тврд во верата како прекрасен дијамант. Тогаш Турците го мач...


НЕДЕЛА МЕСОПУСНА (НА СТРАШНИОТ СУД)

НЕДЕЛА МЕСОПУСНА УТРЕНА Канон, творба на свети Теодор Студит, глас 6. Песна 3 Ирмосː Господи, утврди го моето колебливо срце, врз каменот на Твоите заповеди, зашто си единствен свет и Господ. Господ доаѓа, и кој ќе го истрпи стравот од Неговиот погле...


СПОМЕН НА ЕДЕН БОГОБОЈАЗЛИВ ПУСТИНИК – Од Православниот календар

СПОМЕН НА ЕДЕН БОГОБОЈАЗЛИВ ПУСТИНИК Во пустинската гора во околината на градот Антиноја во Египет се подвизуваше еден богобојазлив пустиник. Тој беше успешен во своите добродетели, и многумина добиваа духовна корист од неговите зборови и дела. Но, к...


Светиот маченик Трифун

Светиот маченик Трифун & Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болести кај луѓето и кај животните и да изгонув...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski