ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR


НЕДЕЛА ПЕТТА ОД СВЕТИОТ ПОСТ – УТРЕНА

НЕДЕЛА ПЕТТА ОД СВЕТИОТ ПОСТ Канон на преподобната, на 4. Глас 6. Песна 1 Ирмос: Некогаш Господ го потопи во морето фараонот, а спасените момчиња го скрија под земјата гонителот мачител. Но ние, како деца на искупениот народ, да му пееме на Господа,...


Децата нека ја засакаат Црквата!

ДЕЦАТА ВО ЦРКВАТА Веднаш штом ќе почне да се буди детската свест, секоја христијанска мајка, за една од своите примарни должности ја има да го научи детето на молитва, молитва која што е едноставна и лесна за разбирање за детето. Неговата душа мора д...


НЕДЕЛА ПРВА НА СВЕТИОТ ПОСТ – УТРЕНА

НЕДЕЛА ПРВА НА СВЕТИОТ ПОСТ УТРЕНА Тропар, глас 2. На Твојот пречист образ се поклонуваме, Благи, барајќи прошка на гревовите наши, Христе Боже, оти доброволно си благоволил со тело да се искачиш на крст, за да ги избавиш оние што си ги создал, од ро...


За Светите преподобни оци Варсануфиј и Јован

Светите преподобни оци Варсануфиј и Јован & Свети Варсануфиј бил роден Египќанин. Уште од своите млади години горел од желба да живее подвижнички. Минувајќи еднаш покрај некој хиподром, влегол во него и присуствувал на коњски натпревар, гледал...


Родителите му дадоа отказ на ангелот чувар!

ПРИКАЗНА ЗА ДВАТА ЧУВАРИ Некогаш одамна, децата ги чуваа ангели. Внимаваа да не паднат од дрво, да не нагазат трнче, да не се сопнат во потокот, да не заталкаат по шумата… Кога ангелот чувар малку повеќе ќе се занесеше од песната на птиците и о...


…Жената да биде убава во очите Божји, а не во нашите… Свети Јован Златоуст

Св. Јован Златоуст за љубовта кон жената “Како што Црквата Му се покорува на Христа, така и жените да им се покоруваат на своите мажи во се` . Вие мажите, сакајте ги жените своите како што и Христос ја засака Црквата и се предаде Себеси за неа.” (Ефе...


Дај ми деца или ќе умрам!

ШТО ДА СЕ ПРАВИ АКО БОГ НЕ ДАВА ДЕЦА?  Свештеник Валериј Духањин: Постојат тајни на Божјата грижа за луѓето и тие се несознајни. Кога Рахил, жената на патријархот Јаков која немала потомство, го прекорила сопругот: „Дај ми деца или ќе умрам“. Јаков о...


СПОМЕН НА СВЕТИОТ ГАВРИЛ ЕПИСКОП ВЕЛИЧКИ СВЕТОГОРЕЦ

СПОМЕН НА СВЕТИОТ ГАВРИЛ ЕПИСКОП ВЕЛИЧКИ СВЕТОГОРЕЦ УТРЕНА На Бог Господ, тропар на празникотː Раѓањето Твоеː двапати. Слава, тропар на светителот, глас 8ː Голем украс на епископите; убавина на светителите; правило на монасите, слава на пустиниците...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski