ОГЛЕДАЛО

NEWSPAPER / MAGAZINE / RSS AGREGATOR


Местото каде може да се победи космичкото зло е срцето! (Свети Силуан Атонски)

– БОЈНОТО ПОЛЕ каде што единствено може да се победи КОСМИЧКОТО ЗЛО Е СРЦЕТО – Коренот на гревот е во мистичната длабочина на духовната природа на човекот. Суштината на гревот не е во нарушувањето на етичките норми, туку во отстапувањето...


Нека кажат дека си – „молчалива“! (Старец Сампсон)

+СТАРЕЦ САМПСОН (Совети и одговори на писма ) Секако, претпазливоста во држењето е – мудрост. Немој никого да навредиш. Се прави – пред Бога, во тајност од луѓето, дури и од пријателите. Фарисејството е погубно и глупаво, смешно, несериоз...


Падна во гордост и славољубие…! (Свети Силуан Атонски)

Гордост – смирение „…Во првата година по добивањето на Светиот Дух, јас мислев: Господ ми ги прости гревовите. Благодатта сведочи за тоа. Што уште ми е потребно? Но, не требало така да мислам. Иако гревовите се простени, целиот живот треб...


Ѓаволот многу ќе направи за да ја разурне таа твоја тврдина! – Преподобен Исаак Сирин

Не се плаши од тагите и неволјите кои ги допушта Бог, зашто тие ја обработуваат твојата душа. Без тешкотиите човекот не напредува, бидејќи без нив неговиот живот е како застоена вода која е полна со микроби и нечистотии. Своето срце чувај го чисто од...


„Кога сум слаб, тогаш сум силен“! Свети Максим Исповедник

ТЕШКО НАМ КОИ ГО НАПУШТИВМЕ ПАТОТ НА СВЕТИТЕ ОТЦИ и останавме без духовни дела +++ & Нашите помисли се помисли за нештата. Некои од нештата се сетилни, а некои мисловни. Кога е зафатен со нив, умот се занимава со истите во себе. Благодатта, пак...


ЗА ИСУСОВАТА МОЛИТВА – Старец Емилијан

ЗА ИСУСОВАТА МОЛИТВА Да читаме и да се научиме да ја кажуваме молитвата. Сто илјади други молитвени зборови не можат да ги заменат овие пет зборови: „Господи Исусе Христе, помилуј ме“. Тоа е славословие, благодарење, молебен, исповед, богословие, исп...


Божјата волја не се открива магиски…! Старец Јосиф Ватопедски

„…Оние што прашуваат духовни луѓе со цел да ја откријат божествената волја треба да го знаат следново: Божјата волја не се открива магиски, ниту пак е релативна, зашто не може да се смести во тесните рамки на човечката логика. Во Својата неизме...


ЗА ПОСЛУШАНИЕТО – Свети Варсануфиј Оптински

ЗА ПОСЛУШАНИЕТО & Најсигурниот, наједноставниот и најбрзиот пат до спасението води низ послушанието. Вистинското послушание ги надминува сите физички сили на човекот, но Господ е Тој, Кој помага. Тој на нашата сила ја додава Својата сила. Тој, н...


Take Me Top
Copyright © 2017 Ogledalo   |   All Rights Reserved   |   Designed By Zoran shefot Bogoevski